Klantcase Aldowa

‘Binnen een dag waren we met het hele team weer volledig operationeel’ – Wim de Rooij

Aldowa is opgericht in 1978 en begonnen als leverancier van aluminium en metalen beplating. Daaruit volgde de vraag naar zetstukken als gevelafwerking en uiteindelijk is het bedrijf uitgegroeid tot een belangrijke toeleverancier van gevelproducten.

Bekende gerealiseerde projecten zijn onder andere de Markthal in Rotterdam, Holland Casino in Utrecht en New Atrium in Amsterdam.

‘Durf te dromen’ is de mentaliteit die onlosmakelijk met de bedrijfsfilosofie is verbonden. Dat is duidelijk terug te zien in de gerealiseerde projecten: veel elegante vormen bij markante gebouwen.

Zelfsturende teams

Bij aankomst kunnen we vanaf buiten de werkplaats inkijken, alsof we een restaurant binnen stappen met een open keuken. Wim de Rooij (engineer bij Aldowa) ontvangt ons en vertelt direct meer over het bedrijf:

‘We zijn een heel open bedrijf zoals je ziet, en we hebben ook geen leidinggevenden. We werken binnen Aldowa met zelfsturende teams. We hebben wel dagelijks overleg waarbij we de verschillende nieuwe en bestaande projecten met elkaar bespreken.’

Allard Droste, schrijver van het boek ‘Semco in de polder’ introduceerde de managementstijl van de Braziliaanse Semco bij dit Rotterdamse bedrijf. Kenmerkend is het werkplezier van de medewerkers, laag ziekteverzuim, en fantastische langetermijnresultaten.

De afdeling ziet er logisch en georganiseerd uit: vooraan zit het salesteam, wat natuurlijk druk bezig is met de nieuwe projecten. Daarna volgt het team met engineers, dat werkt aan de uitwerking van nieuwe en bestaande projecten. En ook vanuit het kantoor kijk je uit op de werkplaats; engineering en productie zijn duidelijk verbonden binnen het bedrijf.

Gebruik van 3D neemt toe

‘Vanaf 2012 werken we al met 3D modellen en we zien het gebruik daarvan alleen maar toenemen. Over het algemeen krijgen we een model of een tekening van de architect aangeleverd waarop wij onze gevelbeplating gaan modelleren. Eigenlijk is dat model voor ons dan veel te gedetailleerd. We maken dan een solid van het gebouw waarop bij onze gevelbeplating gaan modelleren.

Bij onze offertes gaan we altijd uit van principedetails en die tekenen we eerst uit voordat we een calculatie gaan maken. Deze details leggen we voor aan de opdrachtgever of architect, zodat we zeker weten dat we hetzelfde einddoel voor ogen hebben.

Overstap naar BricsCAD ging heel soepel

Voorheen gebruikten we AutoCAD voor deze principedetails, maar we zochten naar een voordeligere optie die we bij voorkeur ook als netwerklicentie konden gebruiken. BricsCAD bleek hier precies aan te voldoen.

‘De overstap naar BricsCAD ging heel soepel. De manier van werken lijkt erg op die we gewend waren. Ook konden we al onze LISP routines makkelijk omzetten en beschikten we weer snel over de ‘schil’ die we er omheen hadden gebouwd. Binnen een dag waren we met het hele team weer volledig operationeel.’

STEP files in BricsCAD

‘In onze branche maken we veel gebruik van STEP files en we hebben begrepen dat dat ook makkelijk gaat in BricsCAD met Communicator. De komende periode gaan we bekijken in hoeverre we deze mogelijkheid in onze workflow op kunnen nemen. Als dat net zo makkelijk werkt als de rest van BricsCAD dan moet dat zeker goedkomen’, sluit Wim af.

Contactgegevens
Aldowa
Spaarnestraat 49
3044 CM Rotterdam
+31 (0)10 – 2083788
aldowa.nl