‘Sorry dat ik iets later ben’, zegt Dennis Rosema, projectleider bij Reinigingskenners.nl. ‘Maar ja, we zitten nu eenmaal in een branche waar het elke dag weer anders is.

Heel veel ‘handjeswerk’

Reinigingskenners.nl is een bedrijf dat specialistische reiniging uitvoert, zoals gevelreiniging en dakreiniging. Hoewel dit heel veel ‘handjeswerk’ is komt daar toch steeds meer digitalisering bij kijken.

Dennis legt het uit: ‘Toen ik net begon in dit vak was het gebruikelijk dat je bij elke aanvraag ter plaatse ging kijken. Digitale foto’s waren er nog amper, en bestektekeningen kregen we per post toegestuurd. Dat waren schoenendozen vol met tekeningen en dan praten we over 2006, kun je nagaan. Gelukkig is daar in de loop der tijd verandering in gekomen.’

Google Streetview als trigger

‘De eerste digitale stap die we konden maken was toen Google Streetview in Nederland werd uitgerold. We konden vanaf dat moment met een paar klikken virtueel voor iemands gevel of dak staan. Dat was voor onze branche een revolutie. Om een offerte te kunnen maken voor het renoveren van een gevel of dak hebben we een globale indruk van de situatie nodig plus het aantal vierkante meters. En die vierkante meters konden we prima inschatten vanaf Google Streetview.

We merkten dat dit ook impact had op de bouwbranche want daar gingen ze ook langzaam maar zeker digitaliseren. De schoenendozen begonnen namelijk plaats te maken voor digitale dwg- en pdf-bestanden.

Kleine fout, grote gevolgen

Reinigingskenners werkt veel voor bouwbedrijven en vastgoedbeheerders. ‘Dan heb je het niet meer over een tussenwoning, maar bijvoorbeeld complete kantoren of flatgebouwen waarvan de gevels moeten worden gereinigd. En dan is Google Streetview niet meer toereikend. Een kleine inschattingsfout heeft dan grote gevolgen voor je calculatie en de uitvoering. De digitale bestanden die we toegestuurd krijgen hebben we dan hard nodig om nauwkeurig grote oppervlakken te kunnen berekenen.’

BricsCAD Shape

‘Wij zijn eigenlijk niet zo’n intensieve CADgebruiker. Als we een oppervlak uit kunnen rekenen dan zijn we eigenlijk al blij. Voorheen gebruikten we daar Draftsight voor, maar toen we daarvoor moesten betalen zijn we een alternatief gaan zoeken. Waarom betalen als het ook gratis kan’, lacht Dennis.

‘We kregen een tip om BricsCAD Shape eens te proberen. Tot mijn verbazing konden we daar gewoon onze .dwg tekeningen in openen en de maten digitaal opmeten in de tekening. Het is erg gebruiksvriendelijk dus ik kon er eigenlijk vrij snel al mee werken. Mijn collega werkt met een Mac, en daar werkt het ook probleemloos.’

BricsCAD, en toen…

‘Ik moet toegeven: nu we hiervan geproefd hebben willen we eigenlijk gaan kijken wat we nog meer met deze software kunnen. Zelf denk ik aan een slimme tool waarmee we geautomatiseerd oppervlaktes kunnen berekenen. En een mogelijkheid om digitaal de tekeningen te delen met onze medewerkers op locatie zou ook handig zijn. Zodat de gevelreiniger precies op de tekening kan zien wat hij moet reinigen. Ik heb begrepen dat dit mogelijk is in één van de andere BricsCADvarianten en dat gaan we de komende periode bekijken. Wel slim van BricsCAD: ze geven een kleine tool voor niks, en nu wil ik eigenlijk meer’, lacht Dennis wederom. ‘Maar laten we eerlijk zijn: dat gaat ons veel tijd en fouten besparen dus dan is het ons ook wel wat waard.’

De gevelreiniger van de toekomst?

Dennis denkt dat we pas aan de vooravond staan van digitalisering in de reinigingsbranche: ‘Nu kunnen bezoekers van onze website hun foto’s en bestanden uploaden zodat wij een offerte kunnen maken. Uiteindelijk wil ik dat dat helemaal automatisch gaat gebeuren. Dus zonder tussenkomst van een mens en met het licht uit. Hoe we dat precies gaan doen weet ik nog niet maar het heeft zeker onze aandacht. We willen voorlopen als het gaat om digitalisering en we denken goed na over hoe de gevelreiniger van de toekomst eruit moet gaan zien. Het zaadje is bij ons geplant, dus jullie gaan nog van ons horen’ sluit Dennis af.

Ook nieuwsgierig naar BricsCAD? Probeer BricsCAD (Shape) 30 dagen gratis via deze link!

Contactgegevens:
Reinigingskenners.nl
Dakota 10D
5126 RL Gilze
Reinigingskenners.nl