Stand-alone of netwerk?

BricsCAD licenties worden geleverd als Standalone licentie of als Netwerk licentie. Deze keuze wordt je gegeven er omdat er veel situaties zijn waarin niet iedere BricsCAD gebruiker de software iedere dag of de hele dag nodig heeft. Je kunt je voorstellen dat er bijvoorbeeld 5 mensen zijn in een bedrijf die af en toe de CAD-software nodig hebben, waardoor er gemiddels maar 1 of 2 licenties gelijktijdig in gebruik zijn. Dat zouden dure licenties worden als iedere gebruiker een compleet pakket moet aankopen.
Voor alle BricsCAD versies zijn er netwerklicenties te koop. (BricsCAD Classic, Pro, Ultimate, BricsCAD BIM, BricsCAD Mechanical en BricsCAD Platinum)

Hoe werkt het?

Op een fileserver installeer je een klein programma dat de licenties uitdeelt. Heb je geen Fileserver, dan kun je de Netwerk licentie manager gewoon op een Windows PC (moet wel aan staan) installeren. Let op; er zit naar mijn weten wel een maximum aan van 10-20 licenties.
Je download in je account bij Bricsys een licentiebestandje en zet dat bij de Netwerk licentie manager. Je configureert de licentiemanager, zodat de licenties uitgedeeld kunnen worden. Mocht je dit niet zelf willen doen, dan is iedere IT partij in staat om je daarbij te helpen.

Stel je hebt 2 Netwerklicenties gekocht en actief gemaakt met de Licentie server. Je installeert bijvoorbeeld op 5 PC’s je BricsCAD software en geeft aan dat je gebruik maakt van een Netwerk licentie. Zolang niet meer dan 2 gebruikers gelijktijdig de software open hebben staan, kunnen de mensen gewoon met de software werken. Start een derde de software op, dan ontvang je een melding dat er geen licentie meer beschikbaar is.

Wat kost het?

Prijzen veranderen natuurlijk, maar ik geef je hier een voorbeeld.
Stel we hebben 4 BricsCAD gebruikers. 1 vaste tekenaar, een werkvoorbereider die ook begrotingen maakt, een voorman in de fabriek, en een directeur die af en toe wilt meekijken. De tekenaar zal de software veel gebruiken, maar de anderen heel incidenteel. Ze hebben BricsCAD Mechanical nodig, maar de software wordt door maximaal 2 gebruikers gelijktijdig gebruikt. In een stand-alone situatie kost dat 4x € 1.250,- = € 5.000,- per jaar.
Gebruiken we 2 netwerklicenties, dan kost dat 2x€ 1.875,-= € 3.750,- per jaar.
Je ziet dat dit een aanzienlijke besparing oplevert. Netwerklicenties zijn goedkoper, zolang je 1,5 maal of meer gebruikers hebt dan netwerkversies.

De voordelen

Je kunt beter gebruik maken van netwerkversies van BricsCAD als:
– je meerdere gebruikers hebt die de software niet continue gebruiken. Het is dan GOEDKOPER.
– je geen persoonlijk beheer wilt uitvoeren op iedere gebruiker. EENVOUDIGER BEHEER.