RLM gebruikt 3 poorten om te communiceren tussen de server en de clientmachine:

 • 5054 voor de webgebruikersinterface
 • 5053 voor de BricsCAD-licentie
 • een willekeurige dynamische poort voor de Bricsys-licentieserver. De poort van de Bricsys-licentieserver is dynamisch en kan willekeurige waarden aannemen, afhankelijk van de systeemondersteuning. De standaard startpoort is 49152, en de standaard eindpoort is 65535 (vanaf Windows Vista).

Ja, al deze 3 poorten kunnen worden gewijzigd.

Om poort 5054 te wijzigen, moet je handmatig een RLM-service maken op een andere poort.

 • Installeer het pakket in een map met schrijftoegang, bijvoorbeeld c:\test. Zorg ervoor dat de selectievakjes die tijdens de installatie worden weergegeven NIET zijn aangevinkt, zodat de service niet automatisch wordt gemaakt op poort 5054.
 • Open een opdrachtprompt als beheerder (cmd.exe met rechts klikken en uitvoeren als administrator).
 • Typ cd c:\test
 • Voer de RLM-servicecreatie uit met specifieke argumenten om de service te maken: rlm -ws <custom web UI port nr> -noudp -install_service -service_name testrlm -display_name “TEST License Service” -dlog +c:\test\rlmd.logDe service wordt nu gemaakt op de aangepaste poort.
  • Start de Windows-service: De Windows-service start niet automatisch. Om de Windows-service te starten, doe het volgende:
   1. Stop rlm.exe vanuit de opdrachtprompt (sluit de cmd die voor de creatie is gebruikt)
   2. Open services.msc. Je kunt toegang krijgen tot Windows-services via het Windows Startmenu door te zoeken op services.msc of Services. Klik met de rechtermuisknop op het servicemenu-icoon en selecteer Uitvoeren als beheerder.
   3. Zoek de TEST License Service (of hoe je het ook hebt genoemd) in het servicewindow, klik met de rechtermuisknop en selecteer Starten

  (OPTIONEEL) om de service te verwijderen, voer het volgende uit: rlm -delete_service -service_name testrlm

  Dit zou het moeten zijn. De oplossing om poort 5053 te wijzigen is eenvoudig: bewerk het .lic-bestand (na activering) en wijzig het poortnummer op de HOST-regel naar iets als 5052, 5060 of een andere ongebruikte poort. Voer vervolgens een herlezen/herstart uit in de Web-UI.

  De derde poort kan ook vast worden ingesteld, zoals beschreven in dit artikel: Geavanceerde configuraties (kan ook in het licentiebestand worden vastgelegd).