Geschreven door: Hans Lammerts van Lammerts Engineering.

GIS-software leverde lange tijd alleen 2D-visuals en geometrie voor landschap, terwijl CAD-software steeds meer 3D-visualisatie ontwikkelde, zonder veel aandacht te besteden aan hoe de geometrie die het creëerde zich in de wereld bevond. Dit langdurige fundamentele verschil staat op het punt te verschuiven! Nieuwe technologie geeft ons de mogelijkheid om verschillende soorten data samen te voegen: 2D & 3D, GIS & CAD. De lijn tussen de twee vervaagt.

GIS en CAD – wat is het verschil?

Oorspronkelijk waren GIS- en CAD-tools afzonderlijke domeinen. Softwarepakketten die in de GIS-omgeving worden gebruikt en ontwikkeld, staan doorgaans los van traditionele CAD-softwarepakketten omdat ze op verschillende schalen werkten.

GIS is over het algemeen geschikt voor analyse op grotere schaal, b.v. voor infrastructuur en stadsplanning.

CAD daarentegen is beter geschikt voor schaal op siteniveau, b.v. facilitair ontwerp en constructie.

Hoe u 3D GIS-bestanden kunt laten werken als IFC-bestanden voor BIM:

Stap 1 – Zoek de brongegevens
Er zijn veel online bronnen waar je 3D-stadsmodellen als open data kunt vinden. Verschillende landen en veel steden hebben speciale portalen om datasets te downloaden.

Zowel GML als CityJSON zijn typische bestandsindelingen die worden gebruikt om 3D-gebouwen op te slaan voor stadsplanning en zijn onderling uitwisselbaar. Het doel van CityJSON is om eenvoudiger visualisatie, bewerking en manipulatie te bieden, zodat de bestanden zeer compact zijn.

In het volgende voorbeeld worden gegevens uit het 3D BAG-initiatief gebruikt. 3D BAG is een up-to-date register van alle gebouwen en adressen in Nederland. Het is onlangs vrijgegeven als open data en bevat meerdere detailniveaus (LOD’s).

3D BAG wordt up-to-date gehouden met de nieuwste, vrij beschikbare bouwvoorraad en hoogte-informatie. De dataset kan in verschillende formaten worden gedownload, waaronder het .json-formaat, het meest geschikt voor IFC-conversie en vervolgens gebruik in BricsCAD, of andere software.

JSON staat voor JavaScript Object Notation – een open standaard formaat voor gegevensuitwisseling.

Stap 2 – locatie en positie van de geometrie

Je kunt de MAPCONNECT-functie van BricsCAD gebruiken om de geometrie te lokaliseren en te positioneren. Met MAPCONNECT kun je WMS (Web Map Services) gebruiken om verbinding te maken met de 3D BAG-servers en een 2D-omtrek van gebouwen als betegelde afbeeldingen ophalen. Dit is een snelle manier om ruimtelijke inhoud in CAD te gebruiken en te verkennen.

Stap 3 – Converteren naar IFC

Om 3D stadsmodellen te gebruiken in BricsCAD BIM moeten de gedownloade bestanden eerst geconverteerd worden naar IFC. Voor dit voorbeeld werd de FZKviewer, freeware software, ontwikkeld door KIT (Karlsruhe Institute of Technology) gebruikt. Deze viewer kan 3D-datamodellen van zowel BIM als GIS visualiseren.

Hoe je je gegevens naar IFC converteert:

  • Download het .json- of. .gml-bestand van het internetstadportaal
  • Converteer indien nodig (city) .json-bestanden naar (city) .gml met behulp van Citygml-tools (wat oude kennis van MS DOS is handig)
  • Open het gml-bestand in FZKviewer. Open => GML => Opslaan als => IFC

Je gegevens zijn nu klaar om te importeren in BricsCAD BIM. Bovendien kunt je je model verrijken met luchtfotografie en terreinoppervlakken met behulp van de TIN-surfacetool. Een groeiende ‘digital twin’ met zowel gebouwen als natuurlijke elementen als referentie voor je ontwerptaken.