Iqta projectontwikkeling

‘Je hebt bij BricsCAD alles in één workspace’

Bastiaan van der Steen

Bastiaan van der Steen is een druk en veelzijdig ondernemer in de vastgoed wereld. Hoewel, vastgoed dekt misschien niet helemaal de lading: met zijn bedrijf IQTA ontwikkelt hij naast vastgoed verschillende projecten op basis van systeembouw. Zo is hij een complex voor tijdelijke huisvesting aan het ontwikkelen op basis van hoogwaardige design containers en ontwikkelt hij tiny houses die bijna de maat van een zeecontainer hebben.

Wonen in een modulaire woning

‘Ja bijna’, vult Bastiaan aan. Deze woningen moesten iets groter worden zodat ze ook geschikt zijn voor permanente bewoning. Je krijgt dan met het bouwbesluit en de daarbij horende minimale afmetingen te maken.’ Bastiaan laat een modern ogend complex zien. ‘De buitenkant wordt netjes met hout afgetimmerd terwijl de basis van het gebouw bestaat uit gestapelde hoogwaardige containers. Dit is een kwestie van één keer goed uitdenken en dan hopen we hetzelfde principe vaker te kunnen toepassen.

Maar naast systeembouw voert Bastiaan ook ‘reguliere’ projectontwikkeling uit. Zo is hij nu bezig met de ontwikkeling van een appartementencomplex met een bijbehorende parkeergarage.

Parkeren in een voormalige autoshowroom

Bastiaan laat een project zien waar hij op dit moment mee bezig is. Een enigszins vervallen gebouw met een voormalige autoshowroom moet gaan veranderen in een fris appartementencomplex. En de bewoners kunnen straks hun auto’s parkeren op de plaats waar vroeger een Fordgarage gevestigd was.

‘Bij projectontwikkeling vul ik vaak meerdere rollen in. Aan de ene kant ben ik samen met mijn investeerder de opdrachtgever en initiatiefnemer van het project. Maar daarnaast voer ik via mijn bedrijf Nexus ook het tekenwerk uit. En het tekenwerk voer ik vaak samen uit met andere partijen zoals architecten en installateurs.’ Deze samenwerking met andere partijen was voor Bastiaan de aanleiding om naar nieuwe CADsoftware te gaan zoeken.

BricsCAD: het pakket met enkel voordelen

‘Ik heb met verschillende pakketten gewerkt: AutoCAD, SketchUp, Revit en Archicad. Voor mij hadden al deze pakketten zo hun voor- en nadelen en eigenlijk zocht ik iets met enkel voordelen. Zoals de snelheid van Archicad met de (reken)kracht van Revit.

Toen ik mijn AutoCAD LT moest verlengen attendeerde CADkoop mij op de mogelijkheden van BricsCAD. Ik had er al eerder van gehoord en besloot om het eens te testen. Al snel bleek dat BricsCAD alle eigenschappen bevatte waar ik naar op zoek was. Het werkt snel, intuïtief en het is zeer uitwisselbaar met andere pakketten. Zo werkt mijn architect in SketchUp en zijn bestanden kan ik moeiteloos openen. Mijn .dwg-bibliotheken die ik in de loop der jaren had opgebouwd kon ik ook zonder problemen blijven gebruiken. En zelfs mijn Revit families kan ik gewoon importeren. Veel bedrijven waar ik mee samenwerk gebruiken IFC-bestanden en die kan ik ook moeiteloos importeren en exporteren.

BricsCAD Ultimate: het beste van twee werelden

‘Aanvankelijk keek ik naar BricsCAD BIM vanwege mijn vastgoed achtergrond. Maar verschillende projecten waar ik aan werk hebben een werktuigbouwkundig karakter.’ Bastiaan laat een project zien met drijvende zonnepanelen en carports met een zonnedak. ‘Kijk als je hier inzoomt, dan is dit geen BIMmodel, maar bevat het allerlei mechanische onderdelen. Ik wil dat ook heel graag kunnen bewerken en dat bleek in BricsCAD Mechanical prima te gaan. De versie die ik uiteindelijk heb gekozen is BricsCAD Ultimate. Hierin zitten alle functionaliteiten van BIM en Mechanical. En een heel groot bijkomend voordeel was de prijs van BricsCAD Ultimate. Vergeleken met andere pakketten is het sowieso veel voordeliger en je hebt bij BricsCAD alles in één workspace.

BricsCAD met Enscape

‘Recent heb ik Enscape aangeschaft. Hiermee kan ik snel renders van mijn ontwerpen maken. Voorheen besteedde ik dat uit aan een derde partij, maar nu kan ik in een handomdraai zelf renders maken. Voor de tinyhouses is het belangrijk dat er mooie plaatjes in de brochures komen. Die plaatjes zijn nu letterlijk met een druk op de knop gemaakt.’

CAD in de toekomst

‘Ik ben erg blij met mijn BricsCAD-licentie en kan het eigenlijk iedereen aanbevelen. Ik werk nu aan de uitbreiding van mijn content, zodat ik mijn ontwerpen in de toekomst nog sneller kan maken. En ik sluit niet uit dat de partners met wie ik samenwerk uiteindelijk ook zullen overstappen op BricsCAD.’ Kijk, dat horen we natuurlijk graag!

Gegevens
Iqta projectontwikkeling
Meester P.J. Troelstraweg 147a
8916 CT Leeuwarden