Laagste prijsgarantie
Onafhankelijk advies
Nederlandse support
Klanten waarderen ons met 8.6/10
Share

Voorkom een boete, check je licenties!

Autodesk gaat intensiever controleren op licensing & compliancy

Autodesk heeft recent aangekondigd intensiever te gaan controleren op het juiste gebruik van Autodesklicenties. In softwaretermen noemen we dit ook wel licensing & compliancy. 

In de praktijk betekent dit dat je een (Engelstalige) mail kunt verwachten met als onderwerp ‘Autodesk Software Compliance Audit’.

€ 80.000,- boete, dat is een foutje. Toch?

Onlangs kregen we een bericht van een klant die een Engelstalig e-mailtje kreeg van autodesk over een Autodesk Software Compliance Audit.

Vol vertrouwen deed hij de check en stuurde hij de resultaten hiervan naar Autodesk. Vervolgens ontving hij het bericht dat er voor circa € 80.000,- te veel aan licenties was geïnstalleerd. Dit was ‘simpel op te lossen’ door deze licenties alsnog aan te kopen. Je kunt je voorstelen hoe deze klant zich gevoeld heeft. Zulk soort verrassingen willen we graag voorkomen bij onze klanten.

Waarom gaat dit vaak mis?

Bij de installatie van de software ga je akkoord met de licentievoorwaarden van Autodesk. Eén van die voorwaarden is dat je akkoord gaat met een eventuele controle: de Autodesk Software Compliance Audit.

De meeste klanten denken dat ze voldoen aan alle voorwaarden, maar toch gaat het vaak mis. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Een CADsysteem wordt na een paar jaar doorgeschoven naar een andere werkplek. De CADsoftware wordt niet direct verwijderd en na twee maanden weet niemand meer dat die software daar staat.
  • Er wordt een bestaande licentie geïnstalleerd voor een stagiair die enkele maanden komt werken. De software wordt daarna niet meer gebruikt, maar blijft wel op het systeem staan.
  • Je werkt met AutoCAD dat op een systeem is geïnstalleerd. Dit wordt geüpgraded naar een Collection. De originele AutoCAD moet van het systeem worden verwijderd, maar dat wordt vergeten.
  • De licentie staat geregistreerd op een andere juridische entiteit dan dat het gebruikt wordt. Bijvoorbeeld in een holdingstructuur.

En zo zijn er nog meer situaties te bedenken waardoor je onbedoeld licentie-technisch niet juist aan het werk bent.

Maar over een boete valt wel te praten. Toch?

Autodesk is behoorlijk rechtlijnig in het eindoordeel. Dat betekent dat je juridisch verplicht bent om de licenties die je onterecht geïnstalleerd had alsnog aan te schaffen. Of dit per ongeluk of opzettelijk is gebeurd maakt hierbij niet uit.

Hoe voorkom ik deze ellende?

CADkoop biedt aan alle klanten een gratis licentie-check aan. Wij kijken welke licenties aan dit serienummer gekoppeld zijn en adviseren je over het aantal werkplekken waarop dit serienummer gebruikt mag worden. Zo voorkom je onterecht softwaregebruik en alle nadelige gevolgen daarvan.

Vraag direct een licentie-check aan!