Laagste prijsgarantie
Onafhankelijk advies
Nederlandse support
Klanten waarderen ons met 8.6/10
Share

Snel ideeën genereren bij Steven Nobel

Steven Nobel werkte enkele jaren bij een architectenbureau totdat hij het besluit nam om als zelfstandig architect verder te gaan. We zijn bij hem te gast in zijn thuiskantoor in Utrecht. Bij binnenkomst valt gelijk de strakke zeer gedetailleerde keuken op.

‘Ja die heb ik natuurlijk zelf ontworpen’, lacht Steven. Vol trots en passie laat hij zien waarom het belangrijk is dat het aanrechtblad ook aan de onderkant facetranden heeft: ‘Zo lijkt het alsof het blad uit de kastjes omhoog komt. Ik ben zelf gek op zulk soort details, en dat zie je dan ook terug in mijn werk wat ik voor mijn opdrachtgevers maak.’

afb-steven-nobel-6


De software

‘Ik maak veel gebruik van Sketchup Pro. Zowel in de schetsfase als voor het uitwerken van ontwerpen. Binnen Sketchup gebruik ik SU Podium om te renderen. Hierbij is de bibliotheek van SU podium superhandig: alle objecten in deze bibliotheek zijn al voorzien van goede materialen.

Verder gebruik ik AutoCAD LT, eigenlijk om een paar redenen: veel tekeningen, zoals kozijndetailleringen of plattegronden, worden als dwg-bestand in 2d aangeleverd. Daarnaast werken veel leveranciers en opdrachtgevers nog in 2d. Als een opdrachtgever vraagt om een gevelaanzicht, dan heb ik die het snelst in AutoCAD LT gemaakt. Het is dan niet nodig om het hele gebouw in 3d te gaan modelleren.’

afb-steven-nobel-4

Veel verschillende opdrachten

Steven zit in de luxepositie dat hij eigenlijk geen reclame hoeft te maken. Zijn opdrachtgevers weten hem moeiteloos te vinden, en maken graag gebruik van zijn skills.

‘Ik ben in staat om heel snel ideeën te genereren en daarbij kan ik ook snel opleveren. Dat is mijn meerwaarde als architect: mijn opdrachtgevers verrassen.

Opdrachten die ik veel uitvoer zijn:

  • Verkenningen
  • Selecties
  • Particuliere verbouwingen
  • Interieurwerk (incidenteel)


De manier waarop ik mijn werk uitvoer verschilt per opdracht. Soms krijg ik plattegronden toegestuurd en gaat het enkel om het maken van een logische kantoorindeling. Maar in andere gevallen is de briefing heel abstract en ga ik eerst naar de locatie toe om de sfeer op te snuiven.

afb-steven-nobel-2

Oeverwoningen in Culemborg

Een mooi voorbeeld van een abstracte briefing is Steven’s recente opdracht van Heijmans Vastgoed BV.

‘Heijmans vroeg mij onderzoek te doen naar een typologie voor 18 woningen in de nieuw te bouwen wijk Parijsch in Culemborg. De wijk wordt ook wel “Wijk van Avontuur” genoemd. Ik ben daar natuurlijk eerst uitgebreid gaan kijken. Het viel mij op dat er veel afwisseling is, veel bijzondere architectuur en verschillende woonvormen.

Ik wilde een type woning creëren dat mooi paste in de natuurlijke en speelse omgeving, én een type woning wat je ook zou verwachten in een Wijk van Avontuur. Na verschillende schetsen ben ik uitgekomen op 18 splitlevelwoningen die perfect aansluiten bij de briefing en de omgeving: een landelijk ontwerp met voldoende privacy en een speelse indeling die ook voor Avontuur zorgt in de woning. Aan de buitenkant heb ik veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen en de stoere woontorens komen mooi uit bij het oeverlandschap. Het hele plan van schets tot ontwerp heb ik in slechts 2 weken uitgevoerd.’

Ambitie voor de toekomst

‘De komende periode wil ik graag op zoek gaan naar ‘coalities’ met andere partijen. Zo werk ik graag samen met andere architectenbureaus, of met mensen die schetsideeën verder kunnen uitwerken in detailtekeningen. Zo kan ik me optimaal bezighouden met wat ik leuk vind: ideeën genereren en samenwerken met leuke mensen

afb-steven-nobel-3

 

Samenwerking met CADkoop

‘De samenwerking met CADkoop verloopt prima. Laatst had ik wel een probleem met het verlengen van mijn AutoCAD LT-licentie. En dat is erg vervelend als je met een deadline te maken hebt. Maar uiteindelijk heeft CADkoop zijn best gedaan en is het probleem netjes opgelost.

Er staan voor mij nog wel wat CAD-artikelen op het verlanglijstje. Als het zover is zal ik zeker weer bij CADkoop aankloppen.’

Bezoek de website van Steven Nobel.