Laagste prijsgarantie
Onafhankelijk advies
Nederlandse support
Klanten waarderen ons met 8.6/10
Share

SketchUp 2020: Wat is er nieuw?

SketchUp2020

SketchUp heeft in 2019 goed geluisterd naar de wensen van de gebruikers. Dit heeft geresulteerd in de gloednieuwe SketchUp Pro 2020. In deze blog geven we een overzicht van de nieuwe features. 

SketchUp Pro 2020: creatieve 3D ruimte

Verbeterde Outliner

Een grote verandering in het organiseren van je model: Outliner. Het is niet langer nodig om Layers op Layers te creëren, en hierdoor verhogen de modelprestaties binnen SketchUp. Beheer en organiseer je model direct binnen Outliner. Met het gebruiksvriendelijke oog-icoon kun je snel wisselen tussen de belangrijkste onderdelen van het model, zoals de plattegronden van de hoofdverdieping en het meubilair.

sketchup-2020-03

Nieuwe grips op bounding boxes

Wanneer je een punt pakt dat in een object verborgen is (zoals een achterste hoek of middelpunt) en het gaat verplaatsen, zal het object automatisch transparant worden. Dit werkt zowel met de ‘Rotate’ als met de ‘Move’ tool. Dit zal je workflow veel efficiënter maken. Begin met het positioneren van objecten op moeilijk bereikbare plaatsen om te zien wat er gebeurt!

sketchup-2020-04

Betere controle over verborgen voorwerpen

Je zal in het dropdownmenu zien dat het verbergen van objecten en geometrie gescheiden is. Hoe verandert dit dan je workflow? In deze nieuwe opzet heb je de mogelijkheid om verborgen geometrie en verborgen objecten beter te beheren. Hierdoor heb je een nog eenvoudigere modelleerervaring. Stel dat je bijvoorbeeld verborgen randen in een landschap of een vlak oppervlak wilt bewerken, maar dat je toch objecten wilt kunnen verbergen die zich in de buurt bevinden (zoals bomen, struiken of een gebouw). Dat is vanaf nu in SketchUp 2020 mogelijk!

 sketchup-2020-05

Updates aan het SketchUp woordenboek 

Sommige funcites hebben binnen SketchUp een andere naam gekregen. Het werkt nog steeds hetzelfde, maar het is wel even handig om te weten.  Enkele voorbeelden: Objects zijn nu een verzamelnaam voor Groups, Components en Dynamic Components. Nu hoeven we niet meer hoeven te zeggen "Groups (schuine streep) Components" maar gewoon Objects. Ook worden lagen nu "Tags" genoemd. Hou er rekening mee dat enkel de benaming verandert; de werking blijft hetzelfde. 

LayOut 2020: documentcontrole

Het gaat allemaal om het hebben van controle... documentcontrole om precies te zijn! De focus voor LayOut lag op het verbeteren van de interactie tussen SketchUp & LayOut om tijd en energie te besparen. Dit betekent dat er veel minder heen en weer geslingerd wordt naar SketchUp om scenes te updaten en ervoor te zorgen dat jouw tekening perfect tot zijn recht komt.

Meer kracht om modelaanzichten aan te passen

LayOut begrijpt nu veel meer over jouw SketchUp model en wat je hebt overschreven. Dit betekent dat je nu veilig een stijl of camerahoek direct in LayOut kunt veranderen zonder per ongeluk jouw wijzigingen te verliezen.

Hoe weet je wat er anders is in de LayOut viewport dan in jouw model? Wanneer je wijzigingen in LayOut aanbrengt, zullen delen van de menubalk donkergrijs worden, waardoor je wordt gewaarschuwd dat je een overschrijving hebt gemaakt. Hou er rekening mee dat wanneer je enkele wijzigingen in LayOut hebt aangebracht, dit niet betekent dat je daarmee opgescheept zit. Je kunt de viewports altijd opnieuw synchroniseren met jouw SketchUp model als dat nodig is.


Verbeterde aanpassing van je tekeningen

Til jouw LayOut documenten naar een hoger niveau met verschillende modellen en weergaven. Als je één SketchUp model hebt dat in meerdere viewports wordt weergegeven, kun je nu één van die viewports opnieuw koppelen aan een ander SketchUp model. Voorheen moest je viewport verwijderen, een nieuw SKP-model invoegen en al jouw schaalinstellingen en viewport-afmetingen resetten. Veel efficiënter dus. 

En dat is nog niet alles! Je hebt ook de mogelijkheid om Tag zichtbaarheid te wisselen - rechtstreeks in jouw LayOut document!  Hierdoor hoef je geen extra scenes te maken voor jouw LayOut bestanden, waardoor je veel tijd bespaart met het heen en weer gaan tussen LayOut en SketchUp. 

Begin vandaag nog met 2020!

We hopen dat deze laatste updates jouw workflow sneller en efficiënter maken. Veel schetsplezier!

Belangrijk voor als je al Sketchup gebruikt

Heb je bij ons SketchUp aangeschaft? Dan ontvang je binnenkort automatisch je nieuwe 2020 licentie. LET OP: zit je midden in een hectisch project? Dan raden we je aan om de update pas na dit project te gaan gebruiken. Dan weet je namelijk zeker dat je het in een vertrouwde omgeving kunt afronden.  

Koop direct SketchUp