Laagste prijsgarantie
Onafhankelijk advies
Nederlandse support
Klanten waarderen ons met 8.6/10
Share

Machine en apparatenbouw

Waar zit het verschil?

Doordat de begrippen apparaten- en machinebouw vaak door elkaar worden gehaald, wordt de zoektocht naar de juiste leverancier vaak erg lastig. Hierdoor kwam het idee om hier eens een stukje aan te besteden.

Daar waar apparatenbouwers zich juist bezig houden met instrumentatie, en zij werken met vaste, vloeibare en gasvormige stoffen houden machinebouwers zich juist bezig met de mechanisatie. Hierbij word juist gewerkt met losse onderdelen in vaste vorm.

Apparatenbouw vind je veelal in de chemische en medische industrie, ook zie je ze in de agrarische sector en de consumentenmarkt. In de procesindustrie heeft de apparatenbouw het meeste te maken met het mengen en samenvoegen van stoffen, afvullen, filteren enzovoort. Dit zijn meestal geautomatiseerde processen en vallen onder de instrumentatie. Deze industrietak, die zich bezighoudt met het bouwen van procesinstallaties wordt apparatenbouw genoemd.

In de machinebouw voor de maakindustrie heb je onder andere te maken met het aanvoeren van losse onderdelen welke in een vaste vorm zijn die worden samen gebouwd tot een samenstelling van een functionele eenheid en het bewerken van halffabricaten. Ook hebben zij de kwaliteits- en duurtesten en de logistieke afhandeling onder hun hoede. Dit zijn meestal geautomatiseerde processen en vallen onder de mechanisatie en productieautomatisering. De industrietak welke zich bezig houdt met het bouwen van de installatie wordt machinebouw genoemd.

Je komt de machinebouw zoal tegen in de farmaceutische industrie voor het verpakken van producten, maar ook in de medische- en voedingsmiddelen industrie, consumentenmarkt en de automotive industrie, worden goederen automatisch verpakt of voorzien van toevoegingen/hulpmiddelen. Maar het samenstellen van losse onderdelen is wel nog steeds de grootste toepassing.
OEM’ers en leveranciers van consumentenproducten zijn veelal afnemers van machinebouwers.

In het kort houden machinebouwers zich bezig met mechanisatie, daarbij wordt gewerkt met losse onderdelen in vaste vorm. En apparatenbouwers houden zich bezig met instrumentatie, daarbij wordt gewerkt met vaste, vloeibare en gasvormige stoffen.