Laagste prijsgarantie
Onafhankelijk advies
Nederlandse support
Klanten waarderen ons met 8.6/10
Share

Kubity, na de update van oktober 2018

Kubity is een mooie tool voor het tonen van je 3D modellen uit Revit of uit SketchUp aan anderen.
Na de update van oktober is het goed om de nieuwe manier van werken uit te leggen. De Desktop app is namelijk komen te vervallen.

1. Wat is Kubity?

Als je 3D modellen maakt in SketchUp of in Revit, dan wil je die modellen ook graag aan anderen laten zien. Meestal beschikken die niet over dezelfde software als jij. Daarnaast hebben ze vaak ook geen technische kennis. Toch wil je op een professionele manier je Revit of SketchUp ontwerpen delen.
De vraag is dan hoe kunnen we klanten of belanghebbenden dat gebouw, die keuken, die meubels in de kamer, etc. laten zien?
Kubity heeft software ontwikkeld, waarmee je dat alles in 3D kunt laten zien via de browser op je PC, op je telefoon, met een VR bril en met AR op je mobiele apparaat.
Ter info: Met AR zie je de echte omgeving, die aangevuld wordt met je 3D ontwerp.

2. Kubity Installatie

De installatie bestaat uit twee stappen. Enerzijds in je SketchUp of Revit omgeving, en anderzijds in je Telefoon of Tablet.
Stap 1.
Als je SketchUp gebruikt, dan download je de Kubity PRO plugin via het menu Window->Extension Warehouse van SketchUp
Gebruik je Revit, dan download je de Kubity PRO Plugin natuurlijk via de Autodesk store. Let op, want in Revit LT kun je geen Plugins installeren en werkt Kubity dus niet.
Downloaden en installeren gaat redelijk snel. Wat mij betreft geen probleem.
Je hebt wel een SketchUp of Autodesk account nodig. De plugin koppel je aan een mobiele telefoon.
Als er een update is, dan zie je dat gelijk bij het opstarten van de Plugin. Klik Upgrade Now
Je kunt de omgeving gratis 30 dagen gebruiken.
Daarna heb je de Kubity PRO pass nodig. Die vind je op onze shop
Met de “Pass”, kun je onbeperkt modellen uploaden en delen.

Stap 2.
Op je telefoon installeer je 4 apps: Kubity Go, Kubity VR, Kubity AR en Kubity Mirror. Met de Kubity plugin van Revit of SketchUp koppel je de Kubity Go app op je telefoon. Al je modellen worden hierheen gesynchroniseerd. Je telefoon loopt niet vol, want alleen de preview staat daar. Iedere keer bij het openen van een model, zal die worden gedownload. Het delen van modellen gebeurt via deze telefoon.

3. Kubity gebruiken

Je maakt je model in de SketchUp of Revit omgeving. Tip: zorg voor een grondvlak waarop je kunt “lopen” en zet deuren open. Stel je model in op een goede 3D View. Deze View wordt gebruikt bij de export.
Start dan Kubity Pro en exporteer je model naar de telefoon. Zodra het scherm “Success!” laat zien, is het model gevirtualiseerd en omgewerkt naar Kubity. Op je telefoon komt de preview van het model binnen en is te zien in de Kubity Go app.

3.1 Bekijken van je model op je telefoon of tablet

Open de Kubity Go app en klik op All models. Je ziet daar alle ingeladen modellen.

Als je op de drie puntjes rechts boven klikt, zie je diverse opties:
Rename
Add Password
Share
AR
VR
Mirror
Remove from all devices
Kubity-scherm01-300x155

 Als je gewoon op het model klikt, dan wordt die geopend en zie je weer andere opties in de vorm van 4 ikoontjes en een zonnetje rechts.

Gelokaliseerde tijd van de dag
Deze zon biedt real-time geolocatie voor het verlichten en schaduwen van je 3D-model op basis van de locatie en richting van je ontwerp. Speel met de schuifregelaar ‘Tijd van de dag’ om de verlichting en schaduwen aan te passen naar het uiterlijk dat je wilt zien.
Dit is gaaf voor het verzachten van de algehele verlichting in je scène als deze bijvoorbeeld te helder is.

Reset
Met de Reset knop links onder spring je direct terug naar de originele view, maar dat spreekt voor zich.

Walk
Met het “Walk” knopje plaats je een poppetje op de gewenste plek. Je krijgt gelijk de bijbehorende View te zien.
Met de vier pijltjes toetsen kun je over het gekozen vlak “lopen”. Met de muisbeweging kijk je om je heen en verander je ook de looprichting. Het werkt een beetje als street-view van Google.

Tour
Die kun je met Auto-generate laten aanmaken. Er worden dan 14 views bepaald. De camera vliegt langs al die Viewpoints. Natuurlijk kun je ook zelf een tour aanmaken. Als er in SketchUp al Scenes zijn aangemaakt zal die als tour gebruikt worden. Ook voor Revit kan een tour worden gemaakt.

Clay Rendering
Het kristallisatieproces is verbeterd om je een realistischere presentatie te geven en er is een nieuwe functie toegevoegd genaamd “Clay”. Clay wordt gebruikt om details van je model te benadrukken en visuele afleiding te verwijderen door het hele model in monochromatisch grijs mat te maken.

 

4. De opties

Belangrijkste van alles is het delen van je model met anderen, zodat die jouw ontwerp kunnen bekijken. Beslissers zullen beter geïnformeerd worden en komen niet meer voor verrassingen te staan. Of je wilt je website voorzien van jouw 3D modellen, waardoor klanten sneller voor jou kiezen, dan je collega die dat niet doet.
In het geopende model heb je op je telefoon of tablet ook drie puntjes. Aanklikken geeft enkele opties, net zoals dat bij het niet geopende model gebeurde.
Help
share
AR
VR
Mirror

4.1 Rename

Hiermee verander je de naam van het te delen model. Dit is de zichtbare naam voor je klanten.

4.2 Add password

Als je je model enkel aan geautoriseerde personen wilt laten zien, dan kun je het model beveiligen met een wachtwoord. de modellen staan op een server bij Kubity. Er is een link gemaakt naar voor ieder model. Openen kan dan aleeen met behulp van een wachtwoord.

4.3 Share

Klik rechts boven in het scherm op Share. er verschijnt een QR code en wat manieren om het te delen via Mail, Facebook, WhatsApp etc.Dit linkje kun je delen met de mensen die je het model wilt laten zien.
Als je dit opent, dan verschijnt de QR code weer, en een mogelijkheid om het in de browser te kunnen bekijken. Na aanklikken duurt het even voordat het model is geladen. Je ziet een percentage dat geladen is.
Na openen zie je onderin het scherm ook weer diverse opties.

 

Kubity-voorbeeld-browser-300x282

4.4 AR

Als je op je telefoon hiest voor AR (Augmented Reality), dan wordt de Kubity AR app geopend. Met je telefoon “kijk” je achtereenvolgens naar een vlak (Grond, tafel oid.). Zodra Kubity dit vlak heeft herkend, wordt hierop wordt je model weggezet. Ik heb de Kubity Loft op de bureautafel gezet. Door in te zoomen, kun je met de telefoon helemaal rond het model gaan, maar het was ook leuk om in het model zelf rond te kijken.
Praktisch gezien, kan je dus een kast in SketchUp maken, de vloer als grondvlak scannen en kijken hoe je kast in de huiskamer staat. Ik kan me voorstellen dat een binnenhuis architect hier leuke dingen mee kan doen.

4.5 VR

Als je op je telefoon hiest voor VR (Virtual Reality), dan wordt de Kubity VR app geopend.
Draai je telefoon een kwart slag. In de opties kun je Gaze and Go instellen.
Er is dan een wit puntje waarmee je een bepaalde plek markeert. Door dit witte stipje een ogenblik op dezelfde plaats te houden, verschijnt er een blauw cirkeltje. Hiermee “spring” je naar de plek die je hebt gemarkeerd. Zolang je beweegt gebeurt er niets. Zodra je weer een ogenblik een bepaalde plek markeert en even wacht dan spring je er weer heen.

Je kunt ook de Cardboard optie activeren. Stop je telefoon in een VR bril en kijk lekker rond in het model. Als je naar beneden kijkt, zie je een menu dat je kunt activeren. Dit doe je door het witte stipje een ogenblik op dezelfde plaats te houden. Een blauw cirkeltje verschijnt en de optie is geactiveerd.
Als je voor Tour kiest, dan krijg je achtereenvolgens de verschillende views te zien. Op iedere view kijk je dan gewoon even rond.
Het leuke van de optie Free is, dat je iedere keer naar een andere plek op de grond kunt “kijken” met het witte stipje, waarmee je na enkele seconden daar heen springt. Zolang je rond kijkt blijf je gewoon op dezelfde plek staan.
Lukt dat niet, dan even bij de instellingen “Gaze & Go” aan zetten.

VR brillen
Ik had geen VR bril tot mijn beschikking, dus het VR commando heb ik niet uit kunnen proberen. Kubity ondersteunt wel een groot aantal VR brillen.
Als je op het commando klikt, zoekt het systeem naar je VR bril.

4.6 Mirror

Als je het model hebt geopend in een browser, kun je met de telefoon het model besturen met de Kubity Mirror app. Scan de QR code en het model wordt direct op je telefoon ingeladen. Met het ? links boven zie je welke commando’s dat je tot je beschikking hebt. Roteren, zoomen, focus instellen. En wil je terug naar de reset, dan schud je gewoon de telefoon even. Je bestuurt het model met je telefoon en het model in je browser volgt. Handig als je je model wilt laten zien aan anderen die achter een PC zitten bijvoorbeeld.

4.7 Remove from all devices

Zoald de naam al doet vermoeden wordt hiermee een model verwijderd uit je lijst en van de Kubity server waar de modellen staan. Daardoor wordt het model ook van alle andere mobiele apparaten verwijderd.

5. Conclusie

Deze software is echt een aanrader voor bijvoorbeeld architecten, binnenhuisarchitecten, de civiele wereld, etc. De mensen die hun ontwerpen in AR of VR willen laten zien aan anderen. Revit en SketchUp zijn veel gebruikte pakketten, waardoor haast alle 3D ontwerpen getoond kunnen worden. Technische mensen zien gelijk hoe het zit, beslissers in het ontwerpproces, maken snel de juiste keuzes en gebruikers zien het eindresultaat, zonder dat er technische kennis voor nodig is.