Laagste prijsgarantie
Onafhankelijk advies
Nederlandse support
Klanten waarderen ons met 8.6/10
Share

Klantcase Petro Controls

Petro controls Europe: een wereldspeler uit Oosterhout

Petro Controls Europe B.V. is een van oorsprong Amerikaans bedrijf, gespecialiseerd in de besturing van de afsluitingen van olie- en gasputten. Simpel gezegd zorgen de installaties van Petro Controls ervoor dat je leidingen open en dicht kunt zetten.  We zijn op het Nederlandse kantoor in Oosterhout in gesprek met Lars Raeman, Technical Manager.

Van aanvraag naar tekening

Lars vertelt: ‘We werken voor bijna alle olie- en gaswinningsbedrijven wereldwijd, zoals Shell, ExxonMobil, en Total. Elke aanvraag is anders, maar grofweg zien we 2 typen aanvragen:

  • Heel concreet: vandaag bestellen, morgen leveren
  • Feedstudies: dit zijn studies die onze klanten maken rondom olie- en gasvelden. Deze studies kunnen tot wel 10 jaar in beslag nemen

 

"Opvallend genoeg alles in 2D"

De manier waarop we informatie aangeleverd krijgen loopt erg uiteen: soms krijgen we al een schematekening voor een installatie aangeleverd waar we al gelijk mee aan de slag kunnen. Dit noemen we een PI&D: een Piping Instrument & Diagram. De specificaties hiervan variëren van enkele pagina’s tot een heel boekwerk. Maar bij andere projecten krijgen we meer de vrije hand en mogen we zelf een voorstel doen hoe we de installatie willen bouwen.

Als de klant zelf geen tekening aanlevert dan maken we in de aanbiedingsfase eerst een general layout in AutoCAD LT. In deze layout staat globaal aangegeven welke componenten er in de installatie zitten, plus de werking daarvan. Op basis van deze layout maken we een prijs.

Van schema naar detail

Wanneer we de definitieve opdracht krijgen dan gaan we de installatie uitwerken in een detailtekening. Ook dit doen we weer in AutoCAD LT.  Waar steeds meer bedrijven werken met 3d-tekeningen tekent Petro Controls opvallend genoeg alles in 2d. ‘Voor ons werkt dat verreweg het snelst’, legt Lars uit.

‘Op onze detailtekeningen staat schematisch aangegeven welke componenten gebruikt en gemonteerd moeten worden. Maar hierin staan bijvoorbeeld niet alle boutjes en moertjes aangegeven. Want uiteindelijk bepalen onze monteurs hoe ze de onderdelen precies monteren. Vergelijk het met een loodgieter: die moet weten waar hij een radiator op moet hangen, maar het leidingwerk bepaalt hij naar eigen inzicht in het werk. En zo werken onze monteurs eigenlijk ook.’

 

 

Niet sexy maar wel duidelijk

‘Wij verkopen een technisch product, dus dat hoeft er op tekening niet sexy uit te zien. Het moet vooral duidelijk zijn voor onze klant wat hij koopt. En daarnaast moet het voor onze monteurs duidelijk zijn wat ze mogen maken. AutoCAD LT werkt voor ons snel en goed: het doet wat het moet doen, zonder verdere poespas.’

Lokaal of in eigen beheer

‘We bouwen alles in eigen beheer, behalve ruwe fabricage van halfproducten. Die besteden zoveel mogelijk lokaal uit. Bijvoorbeeld aan Anra in Raamsdonksveer, of de Bunkercentrale in Oosterhout. En zelfs de CADsoftware kopen we in Made bij CADkoop’, lacht Lars.

Voor alle installaties maken we een complete functietest, zodat we zeker weten dat alles naar behoren werkt. Soms wil de klant daarbij zijn, en soms testen we dat zelf. Ook de montage op locatie verzorgen we voor onze klanten. Ongeveer 70% van onze opdrachten is voor de Nederlandse markt, en de rest gaat de hele wereld over. Ook daar kunnen we montage, service en onderhoud verzorgen. Dat doen we met eigen mensen of met lokale partners.

 

 

Veel velden en veel tekenwerk

We zien dat er in de markt niet veel grote gas- en olievelden bij komen, maar juist wel heel veel kleine velden. Veel velden betekent ook veel installaties en dat is natuurlijk gunstig voor ons. En veel installaties betekent natuurlijk ook veel tekenwerk en dat is weer gunstig voor CADkoop’, sluit Lars lachend af.           

 Meer informatie: Petro Controls Europe B.V.