Laagste prijsgarantie
Onafhankelijk advies
Nederlandse support
Klanten waarderen ons met 8.6/10
Share

Klantcase Ingenieurs-op-Zuid

Ingenieurs-op-Zuid biedt mensen met technische afiniteit een kans. Van kassière tot constructeur.

Ingenieurs-op-Zuid kent een bijzondere geschiedenis. Stijn van Leeuwen, initiatiefnemer van Ingenieurs-op-Zuid, leidde al een succesvol ingenieursbureau met circa 50 engineers: Rotterdam Engineering (RE). Waar hij echter moeite mee had, was dat dit bedrijf geen goede afspiegeling vormde van álle Rotterdammers. Stijn besloot hiervoor een apart bedrijf op te zetten, in Rotterdam Zuid.

Met dit bedrijf biedt hij jongeren met af niteit voor techniek (met of zonder diploma) een leer-werktraject aan. En dit blijkt een succes: zowel voor de werknemers als voor de positie die het bedrijf inmiddels in de markt heeft.

We zijn in gesprek met Mustapha Hammouchi, de ingenieur die er vanaf het begin bij is geweest.

Goed in onderGrondse infra

‘Ingenieurs-op-Zuid is gespecialiseerd in ondergrondse infra, en dan met name stadsverwarming. Grote opdrachtgevers van ons zijn bijvoorbeeld Eneco en Nuon. Voor deze opdrachtgevers construeren en tekenen wij het ondergrondse netwerk voor de distributie van warmte. We zitten in een energietransitie waarbij steeds minder op gas wordt verwarmd. Voor deze regio betekent dat dat de komende jaren heel veel woningen zullen worden aangesloten op stadsverwarming.’

En daar komt meer bij kijken dan je zou verwachten:

‘Het water dat voor de verwarming moet zorgen heeft een temperatuur van 130 graden. Dit water loopt door een stalen leiding met een PE- mantel. Door de temperatuur kunnen bijvoorbeeld de leidingen uitzetten en weer krimpen. Daarnaast is ook de samenstelling van de grond van invloed op de warmtegeleding. En als we een tracé moeten aanleggen of vervangen, dan moeten we altijd rekening houden met de bestaande ondergrondse infra, zoals elektra en riolering.

Mustapha: “Door de diversiteit aan achtergronden en persoonlijkheden moet je veel aandacht hebben voor de mensen.”


Mustapha werkte bij RE voordat hij vanaf de start bij Ingenieurs-op-Zuid kwam werken. Hij heeft dus de groei van het bedrijf tot waar het nu staat meegemaakt.

‘Voor wat betreft de ondergrondse infra zijn we marktleider in onze regio. Juist vanwege de energietransitie is daar op dit moment erg veel werk in. De uitdaging zit hem in het vinden van goede technische mensen. En juist dat pakt Ingenieurs-op-Zuid anders aan.’

Om inderdaad een afspiegeling van alle rotterdammers in het bedrijf te krijgen moet je geen mensen uitsluiten op basis van bijvoorbeeld leeftijd, afkomst of een gat in een CV.

afb-ing-op-zuid-duo-1024x316

Wat Ingenieurs-op-Zuid anders doet

Om inderdaad een afspiegeling van alle Rotterdammers in het bedrijf te krijgen moet je niet mensen uitsluiten op basis van bijvoorbeeld leeftijd, afkomst of een gat in een cv. Van dat laatste is Gözde Yiğidim wel een heel mooi voorbeeld:

Gözde was afgestudeerd als ingenieur, maar door privé-omstandigheden had ze even afstand van alles genomen en werkte ze parttime bij een supermarkt. Niet een voor de hand liggende cv voor een constructeur, want de eerste 5 jaar na haar afstuderen heeft ze eigenlijk niks met haar studie kunnen doen.

Gözde vertelt: ‘Tijdens de eerste gesprekken met Ingenieurs-op-Zuid merkte ik gelijk dat we naar elkaar luisterden. Bij veel andere gesprekken had ik het idee dat vooral ikzelf moest luisteren. Uiteindelijk heb ik hier een hele mooie kans gekregen en doe ik nu het werk wat ik leuk vind én waarvoor ik ben opgeleid.’

“Uiteindelijk heb ik hier een hele mooie kans gekregen en doe ik nu het werk wat ik leuk vind en waarvoor ik ben opgeleid.”

Mustapha vult aan: ‘Dit vereist natuurlijk wel een andere aanpak. Door de diversiteit aan achtergronden en persoonlijkheden moet je veel aandacht hebben voor de mensen. Harm vervult daarom bij ons het stuk coaching wat nodig is om onze mensen succesvol in hun rol te laten zijn. Daar heb je geduld en empathie voor nodig. En niet elk bedrijf is daar goed op ingesteld. Juist door deze extra aandacht zijn wij in staat om mensen met een minder voor de hand liggende achtergrond een kans te bieden. Nu we dit hebben laten zien merken we dat we een aantrekkingskracht hebben gekregen. Nieuwe mensen komen bij ons bijna ‘aanwaaien’ terwijl andere bedrijven veel moeite hebben met het vinden van nieuwe mensen.

 afb-ing-op-zuid-2-1024x317

Software binnen het bedrijf

‘Wij maken gebruik van de AEC Collection van Autodesk. Alle inpandige installaties ontwerpen wij in 3d in Revit. Dat is eigenlijk ook de standaard in deze branche. In Revit kunnen we ook alle clashes eruit halen. Alle uitpandige installaties zoals tracés in de straat tekenen wij in AutoCAD.

Samenwerking met CADkoop

Met CADkoop hebben we een bijzondere band. Toen we Ingenieurs-op-Zuid begonnen hadden we nog niet de budgetten van een volwaardig ingenieursbureau. CADkoop droeg ons initiatief een warm hart toe en ze hebben ons geholpen door de licenties met een hoge korting aan te bieden. Door dit gebaar blijven we ze trouw en kopen we onze nieuwe licenties ook bij CADkoop. Ze leveren snel en voordelig, en ze helpen ons altijd vlot als we problemen met software hebben.  

Ambitie voor de toekomst

‘Qua groei mogen we absoluut niet klagen, en ook voor de komende periode zal er genoeg werk voor ons zijn. We denken na of we misschien ook ander leidingwerk kunnen gaan uitwerken, of dat we mogelijk dienstverlening rondom BIM kunnen gaan aanbieden. Als het aan ons ligt, dan groeien we in ieder geval graag samen met CADkoop verder’, sluit Mustapha af.