Laagste prijsgarantie
Onafhankelijk advies
Nederlandse support
Klanten waarderen ons met 8.6/10
Share

Klantcase Fokkema & Partners

Fokkema-Partners-header-800x500

‘De drive voor kwaliteit die de verwachtingen van onze klanten overtreft’ is wat alle projecten van Fokkema & Partners zo herkenbaar maakt. Vele multinationals, advocatenkantoren, beursgenoteerde bedrijven en instellingen hebben Fokkema & Partners al weten te vinden om de karakteristieken van hun bedrijf te vertalen in het interieur en exterieur.  

We zijn in gesprek met Gina Nieboer en Maron Branderhorst, beiden architect bij het Delftse architectenbureau. Gina vertelt: ‘we werken hier met 35 à 40 mensen aan een grote diversiteit aan projecten, variërend van een tiny house tot grote corporaties van +40.000 vierkante meter. Fokkema & Partners is bekend geworden om de veelzijdigheid aan werkplekconcepten. Interieurontwerp met de focus op de gebruiker is voor ons kantoor een belangrijk onderdeel. Deze aandacht en zorgvuldigheid is ook duidelijk te zien in de diversiteit aan bouwprojecten waar we graag aan werken.

Voor wie nieuwsgierig is naar hun portfolio: de homepage van Fokkema & Partners bevat slechts een selectie van gerealiseerde projecten.

Nadenken over het fenomeen kantoor

‘Architectuur en interieurontwerp is niet het enige’, vult Maron aan. We hebben ook ons eigen meubelmerk Foklab. Dit is enerzijds ontstaan vanuit de projecten die we voor onze klanten uitvoeren en anderzijds vanuit onze drive om altijd te blijven ontwikkelen.' De Foklab meubels zijn functioneel, ergonomisch en vooral duurzaam. 'We investeren veel tijd in materiaalonderzoek en innovatieve productieprocessen om op alle fronten tot een zo duurzaam mogelijk eindresultaat te komen. Niet alleen wij vinden duurzaamheid belangrijk, ook de vraag vanuit onze klanten om tot duurzame oplossingen te komen neemt toe’, vertelt Maron. 

 Foklab-Pi-chair

 

‘Duurzaamheid en welzijn van de mens waren al actuele items’, vervolgt Gina, ‘maar sinds de komst van het Corona-virus zijn zowel onze klanten als wijzelf opnieuw over het fenomeen kantoor gaan nadenken. Hoe gaan kantoren er in het ‘nieuwe normaal’ uit zien, vervult het kantoor straks nog steeds dezelfde functie of vraagt dit om een een nieuwe aanpak in gebruik en vormgeving? Hoe vinden we de balans tussen kantoor- en thuiswerk inrichten?  

Beide zijn actuele vragen waar wij op dit moment onze visie op aan het ontwikkelen zijn. Onze p ‘art’ itions bij Edge Technologies is de eerste introductie hiervan. De gedachte achter deze kunstzinnige ‘Covid’ separatieschermen tussen werkplekken laat een duidelijke houding zien;  geen klinische ingreep maar juist een positieve expressie in de vorm van kunst, uitgevoerd in duurzame materialen die goed te reinigen zijn en daarnaast akoestisch comfort aan de werkplek toevoegt’, licht Gina toe. 

Fokkema-portfolio

 

Well-certificering

Een nieuwe ontwikkeling waar we heel enthousiast over zijn is de Well-certificering.  Bij Well wordt de gebruiker centraal gesteld en volgen alle (ontwerp)keuzes uit dit principe. Van het reduceren van uitstoot van toxische stoffen, yogaruimtes, kookboeken, planten, je kunt het zo gek niet bedenken. 

Afhankelijk van het aantal ingrepen kan een kantoor silver, gold of platinum worden gecertificeerd. We zijn er erg trots dat we een kantoor hebben mogen ontwerpen dat de eerste platinum interieur certificering wereldwijd heeft gekregen.’

 

 

Workflow en werkwijze

De workflow bij Fokkema & Partners is wat je bij een architect verwacht: schetsontwerp, voorlopig ontwerp, definitief ontwerp en technisch ontwerp. ‘Wat ons uniek maakt is de projectaanpak’, vervolgt Gina. ‘We werken met multidisciplinaire teams wat betekent dat voor elk project een apart team wordt samengesteld. In zo’n team zitten onze beste mensen voor dat specifieke project. Dat geeft een leuke dynamiek binnen het bedrijf en met deze aanpak hebben we altijd de juiste persoon op de juiste plek.   

 

     

 

Fokkema-Partners-SketchUp

 

Fokkema-SketchUp

 

Software

‘De meeste architecten bij Fokkema & Partners gebruiken SketchUp Pro’, vertelt Maron. Dat werkt voor ons erg intuïtief en zeker bij schetsontwerpen geeft SketchUp Pro ons veel vrijheid bij het vormgeven van onze ideeën. Voor het renderen gebruikten we voorheen SU Podium maar dat hebben we vervangen door Enscape, waar we erg enthousiast over zijn. SU Podium was gebruiksvriendelijk maar de renders namen heel veel tijd in beslag. Vaak lieten we ’s avonds en ’s nachts de computers renderen en dan hoopten we de volgende ochtend dat we de juiste instellingen hadden gekozen.

 

 

 

AutoCAD LT gebruiken we omdat we nog steeds veel met plattegronden werken die we als 2D tekening krijgen aangeleverd. Ook detailleringen werken we uit in AutoCAD LT.  Revit gebruiken we om gebouwen mee te modelleren en om mee samen te werken met andere bedrijven in de bouwketen.

 

 

     

 

Materialen

Verder hebben we positieve geluiden over BricsCAD gehoord en we willen de komende periode gaan kijken of dat in onze workflow past. We denken er namelijk over om bepaalde handelingen, zoals het indelen van een kantoorruimte, te automatiseren. Samen met CADkoop gaan we dit proces in kaart brengen en we zijn benieuwd naar de mogelijkheden.

‘Ondanks de bijzondere tijd waarin we zitten zien we nog genoeg mogelijkheden en ruimte voor innovatie en duurzaamheid’, sluit Gina af. 

Gegevens
Fokkema & Partners
Phoenixstraat 49b
2611 AL Delft
fokkema-partners.nl