Laagste prijsgarantie
Onafhankelijk advies
Nederlandse support
Klanten waarderen ons met 8.6/10
Share

Klantcase Anera

Anera: vloeren van ontwerp tot montage

Anera is gespecialiseerd in de verkoop, levering en montage van etagevloeren met bijbehorende producten. Het bedrijf bestaat al bijna 30 jaar en is gevestigd in Moerdijk. Anera heeft een volledig eigen bouwsysteem met uniek ontworpen profielen. Elke klant en situatie is anders, waardoor elk project eigenlijk maatwerk is. Daarom beschikt Anera over een technische afdeling bestaande uit engineers, modelleurs, tekenaars en constructeurs.

Vloeren maken in de praktijk

‘We hebben eigenlijk geen vertegenwoordigers op de weg’, vertelt Paul van Rijen (Technical Engineer). In plaats daarvan hebben we een netwerk van partners waar we veel voor werken. Vanwege onze kwaliteit, het complete vloerensysteem en manier van werken doen wij al jaren zaken met deze partners.


Het is belangrijk dat we exact hetzelfde eindproduct voor ogen hebben

Elke etagevloer doorloopt na opdracht 3 stappen: ontwerp, productie en montage. Bij elke stap is het belangrijk dat we exact hetzelfde eindproduct voor ogen hebben want anders gaat het mis. Gelukkig beschikken we over goede software die ons daarbij helpt.

Offertetraject

Het tekenen en rekenen begint eigenlijk al in het offertetraject. Om een scherpe prijs te kunnen maken is het belangrijk dat we al weten hoe het project er op locatie uit zal gaan zien. Hiervoor modelleren we in Revit het project op hoofdlijnen. Hierbij maken we gebruik van onze zelf ontwikkelde bibliotheek van componenten. Het ontwerp delen we met de klant zodat die al een goede indruk krijgt van hoe het project er in de praktijk uit gaat zien.

anera1

 

Opdracht

Als een klant opdracht geeft voor een project, dan gaan we dit gedetailleerd uitwerken. Maatvoering is hierbij erg belangrijk. We beginnen daarom met het inmeten van de ruimte waar de etagevloer moet komen. Bij een eenvoudige ruimte is het voldoende om met een laser de afmetingen te bepalen. Maar in complexere situaties hebben we vaak een compleet beeld van wanden, vloeren en overige objecten in de ruimte nodig. Zo komen we vaak sprinklers, machines en conveyors tegen waar onze vloer mee geïntegreerd moet worden. In zo’n geval maken we een 3D scan van de gehele ruimte. In Recap genereren we vervolgens een compleet 3D-model van de gehele bestaande situatie.

 • 1. Ontwerp
  In het 3d model van de ruimte modelleren we de etagevloer met alle bijbehorende producten zoals trappen, leuningen en palletopzetplaatsen. Ook dit ontwerpen we in Revit. Vaak krijgen we te maken met bestaande tekeningen, of tekeningen van machines/objecten die in de ruimte aanwezig zijn. Hiervoor is AutoCAD voor ons onmisbaar: aangeleverde tekeningen zijn vaak met AutoCAD gemaakt. Ook voor het uitwerken van bijvoorbeeld detailtekeningen gebruiken we AutoCAD erg vaak.

  Bij complexere projecten met meerdere (onder)aannemers gebruiken we aanvullend nog Navisworks. Hiermee voeren we clashcontrol zodat we zeker weten dat er geen onderdelen zijn die in de praktijk met elkaar ‘botsen’.

  Vanuit Revit kunnen we analytische lijnen exporteren en op basis daarvan maken onze eigen constructeurs de statische berekeningen voor het project. Wanneer dit klaar is kunnen we met de tekeningen en berekening de bouwaanvraag voor onze klant indienen.

 • 2. Productie
  Na goedkeuring van de tekeningen en berekeningen kunnen we de etagevloer gaan produceren. Dit doen we geheel in eigen huis: van het walsen van de staalprofielen tot en met het poedercoaten in de gewenste kleur. Dit betekent natuurlijk dat het ontwerp goed overgedragen moet worden aan onze medewerkers in de fabriek. Hiervoor gebruiken we Inventor. Daarmee kunnen we elk onderdeel heel gedetailleerd weergeven en specificeren.

 • 3. Montage
  Sinds kort gebruiken we BIM360 om ook bij de montage op locatie alle documenten binnen handbereik te hebben. Met BIM360 kunnen de sitesupervisors alle tekeningen en detailleringen raadplegen die ze nodig hebben.

  Dealernetwerk
  Anera verkoopt de etagevloeren via een ruim dealernetwerk. Ook hierbij is het van belang dat we op een efficiënte manier kunnen communiceren. Niet alleen met de dealers, maar indirect ook met de klanten van de dealers. Hiervoor gebruiken we Navisworks. Hier laden we alle tekeningen en documenten in, zodat we een goed overzicht van het totale project houden.


 

anera-a-copy anera-b 

Samenwerking met CADkoop

De samenwerking met CADkoop verloopt goed. Qua technische kennis zijn we goed onderlegd, en het beheer van onze software en hardware doen we ook in eigen huis. Een full service softwareleverancier hebben we dus niet nodig. CADkoop levert snel, helpen daar waar het nodig is en het is een no-nonsense bedrijf net zoals wijzelf.

 

 

 Ambitie voor de toekomst: Samenwerking en VR

Voor de nabije toekomst zien we 2 belangrijke trends in de software: samenwerking en Virtual Reality (VR). Zowel in de ontwerp- als in de uitvoeringsfase werken we met verschillende modelleurs, constructeurs, toeleveranciers en afnemers. Dit doen we ook nog eens op verschillende locaties. Met BIM360 zijn we de samenwerking tussen onze collega’s en externe bedrijven aan het optimaliseren. Voor ons is het belangrijk dat er meerdere mensen op verschillende locaties en tegelijk aan één project kunnen werken.

 

“Zo’n fout kun je beter vooraf ontdekken,

dat scheelt enorm in de faalkosten.”

 

Voor VR zien we 2 belangrijke toepassingen: op de eerste plaats helpt het ons en de klant om situaties in te schatten voordat ze geproduceerd en gebouwd gaan worden. Laatst waren we bij een klant die in de VR-omgeving kon zien dat de machines in de nog te bouwen productieomgeving niet goed genoeg bereikbaar waren. Zo’n fout kun je beter vooraf ontdekken, dat scheelt enorm in de faalkosten. Deze VR-omgeving maken we met Revit Live. We merken dat VR ook een handige verkooptool is. Nog niet iedereen biedt de mogelijkheid om een ontwerp in VR aan te bieden. Dus hiermee hebben we gelijk al een streepje voor. Kortom: genoeg om ons de komende periode mee bezig te houden, sluit Paul af.