Laagste prijsgarantie
Onafhankelijk advies
Nederlandse support
Klanten waarderen ons met 8.6/10
Share

Het Viewbase commando in BricsCAD

In BricsCAD zijn er twee workspaces: Paper Space en Model Space. In deze serie gaan we Paper Space verkennen, wat het doet, hoe het werkt, waarom het wordt gebruikt en de verschillende functies, zoals viewports, sjablonen en annotaties.

In deze blog gana we kijken naar het VIEWBASE-commando.

Wat is het VIEWBASE-commando?

VIEWBASE genereert automatisch associatieve, isometrische en orthografische "platte" weergaven. Deze staan bekend als "tekeningaanzichten". Deze kunnen vervolgens worden gebruikt om doorsnede- en detailweergaven te maken met de opdracht VIEWSECTION.

Het gebruik van het VIEWBASE-commando ten opzichte van viewports heeft veel voordelen, waaronder snelheid, nauwkeurigheid, controle en automatisch genereren van doorsnede- en detailweergaven.

Start de VIEWBASE-opdracht vanuit Model Space en volg de instructies op de commandline. 

view_base_command_in_action

Tip: Nadat u de eerste weergave op de pagina heeft geplaatst, beweegt u de muis om extra projectieweergaven te genereren.

Druk op Ctrl terwijl u weergaven maakt om de geprojecteerde weergave vrij over de pagina te verplaatsen. Klik met de muis om de weergave te plaatsen en druk nogmaals op Ctrl om deze weergave te verlaten en meer te genereren.

Tip: gebruik het commando GENERATEASSOCVIEWS voordat je views maakt.

Hoe verander je de Visual Style?

Je kunt verborgen lijnen in- en uitschakelen of de Visual Style naar wens wijzigen. Doe dit met het Properties Panel of gebruik het commando VIEWEDIT.

Opmerking: om de Visual Style van aanzichten die zijn gemaakt met het VIEWBASE-commando te kunnen wijzigen, moet je eerst de geometrie wijzigen in "3D" of "Draft". Je kunt de visuele stijl niet wijzigen als de geometrische stijl is ingesteld op "2D". Je kunt de geometrie wijzigen wanneer je het tekeningaanzicht maakt of daarna met het paneel Eigenschappen.

view_style

Drawing Views bewerken

Een voordeel van het VIEWBASE-commando is dat het het heel gemakkelijk maakt om automatisch sectie- en detailweergaven te genereren. De tekeningaanzichten die met de VIEWBASE- en VIEWSECTION-opdrachten worden gegenereerd, hebben hun eigen set commando's die niet werken in gewone viewports.

view_base_various-800x506

Een selectie van view, automatisch gegenereerd met de VIEWBASE-opdracht en de bijbehorende opdrachten. Inclusief detailaanzichten, 2D- en 3D-tekenstijlen en doorsneden.

VIEWSECTION Creëer een doorsnedeaanzicht vanuit een tekeningaanzicht.

VIEWSECTIONSTYLE Wijzig het uiterlijk van de section view.

VIEWPROJ Genereer extra geprojecteerde aanzichten vanuit een bestaand tekeningaanzicht.

VIEWDETAIL Creëer een groter detailaanzicht van een deel van een tekeningaanzicht.

VIEWDETAILSTYLE Wijzig de weergave van detailaanzichten.

VIEWUPDATE Tekeningaanzichten bijwerken.

VIEWEXPORT Exporteer de inhoud van tekeningaanzichten naar de Model Space.

VIEWEDIT Verander de schaal en de zichtbaarheid van verborgen lijnen van tekeningaanzichten.

VIEWBREAK Creëer een onderbroken aanzicht op tekeningaanzichten.

Hoe je het viewport-frame verbergt

Om de zichtbaarheid van het viewportframe uit te schakelen, zet je eenvoudig de laag Drafting Viewports vast. Maar let op: het frame is niet zichtbaar wanneer deze wordt afgedrukt. 

Credits: dit is de Nederlandse vertaling van deze blog van Bricsys, de maker van BricsCAD.