Laagste prijsgarantie
Onafhankelijk advies
Nederlandse support
Klanten waarderen ons met 8.6/10
Share

Fusion 360 Wat is dat eigenlijk

Ik heb wel iets met productontwerp en heb eens een onderzoekje gedaan naar Fusion 360 en ik ben tot een verrassende conclusie gekomen.

Nadat ik een collega enthousiast hoorde praten over Fusion 360, ben ik eens gaan kijken wat je er mee kunt en wie dit kan gebruiken. Het pakket is al een aantal jaren in de markt maar ik heb er onvoldoende naar gekeken.

Hoe werkt het?
Eerst maar de 4 minuten tutorial video bekeken. Hier zien we hoe je eenvoudig een blokje met een schroefgat kunt maken en naar een 3D print model kunt exporteren. Geen commerciele praatjes, maar gewoon zoals het werkt. Het ziet er wat mij betreft degelijk uit. Alle andere tutorials laten zien dat het makkelijk en intuitief werkt. deze heb ik er niet bij gezet.

Wat kun je er mee?
Bij het bekijken van de 1 minuut durende “Commerciele” video, zag ik dat deze software heel wat in zijn mars heeft.

Het is een uniek CAD pakket, een pakket met vrije vormen en oppervlakken, je kunt parametrisch werken, het heeft data management in zich en ook simulatie. Uiteraard ziet dit er heel aantrekkelijk uit, maar het belooft ook het nodige voor echt alle productontwerpers. Met inventor werk je gewoon op een hele andere manier. Dit is kneden, trekken en drukken om je vormen te modeleren. Heel gaaf.

En het produceren van je ontwerpen?
Om je te helpen bij het maken van je ontwerp, zit er in de software de mogelijkheid om te exporteren naar een formaat waarmee je een ontwerp of een onderdeel naar een 3D printers kunt sturen. Ook bevat het mogelijkheden om CNC machines aan te sturen.2.5  De software ondersteunt onder andere draaien, lasersnijden, 2,5 en 3 assig frezen.

Vakgebieden
Ik heb nog even nagedacht in welk vakgebied de gebruikers van deze software zitten. Dat kan de werktuigbouwer zijn, maar veel meer nog de creatieve geesten die letterlijk datgene willen maken wat je maar kunt verzinnen. Denk maar aan een speeltje, stofzuiger, boormachine, brillen, zaklampen, 3D geprinte stoelen, helmen, displays voor in een winkel of wat voor apparaat dat je maar kunt bedenken.Ik heb zelfs toiletpotten en drumstellen gezien. Het is allemaal mogelijk met Fusion 360.