Laagste prijsgarantie
Onafhankelijk advies
Nederlandse support
Klanten waarderen ons met 8.5/10
Share

De Manipulator in BricsCAD

BricsCAD-manipulator-2

De Manipulator tool is een visueel hulpmiddel in BricsCAD dat elementen (zoals solids, surfaces en lines) roteert, beweegt of spiegelt rond of langs een enkele as. De tool verschijnt na het commando MANIPULATE of in de Quad als je die hebt ingeschakeld. 

Manipulator_Start

De manipulator in gebruik bij een solid


Het grote voordeel van de Manipulator is dat je alle veel voorkomende bewerkingen in één toegankelijke toel hebt. De werking ervan is erg intuïtief: zet de Manipulator op de juiste plaats (door middel van het witte bolletje), klik op één van de gele assen of bogen, en begin direct met je gewenste bewerking. Maar er is nog meer...

Liniaal en protractor

Met de liniaal en protractor (gradenboog) kun je snel entities wijzigen met (afgeronde) waarden zonder dat je ze vanaf het toetsenbord hoeft in te voeren. De liniaal wordt automatisch weergegeven op de manipulator wanneer je een verplaatsingsas selecteert. De stapgrootte past zich dynamisch aan het zoomniveau aan. Zowel de liniaal als de protractor besparen je veel tijd als je vaak elementen verschuift of schaalt zoals bijvoorbeeld bij het indelen van een ruimte. 

BricsCAD-liniaal

De liniaal past zich automatisch aan aan het zoomniveau: hoe meer ingezoomd des te gedetailleerder de schaalverdeling

De protractor wordt automatisch weergegeven op de manipulator wanneer je de rotatieas selecteert. De afwisselend gearceerde wiggen bieden visuele indicatoren in stappen van 45 graden. Als je de cursor binnen de gradenboog beweegt, is de snaphoek beperkt tot stappen van 45 graden. Maar als je de cursor buiten de hoekmeter beweegt, dan kun je onder elke hoek roteren.

Manipulator02

Links vrije rotatie en rechts rotatie in stapjes van 45 graden.

Manipulator Copy en Repeat

Met nieuwe opties voor de Manipulator kun je gemakkelijk entiteiten kopiëren of herhalen tijdens verplaatsings- of rotatiebewerkingen. Voer gewoon C in om te kopiëren. Vervolgens kun je doorgaan met het kopiëren van entiteiten op verschillende afstanden of hoeken.

Manipulator03 

 Door de C in te voeren tijdens Manipulate kun je makkelijk kopiëren of onder een hoek verplaatsen.

Als je meerdere kopieën met dezelfde intervallen wilt maken, voer dan R in voor Repeat in plaats van C. Na het plaatsen van de eerste kopie, sleep je eenvoudig de cursor om door te gaan met het plaatsen van extra kopieën met dezelfde tussenruimte. Je kunt de opties voor kopiëren of herhalen op elk moment tijdens de verplaatsings- of rotatiebewerkingen invoeren.

Manipulator04

Met Repeat (R) kopieer je volgens een vast interval in de afstand of de hoek.


Ben je ook benieuwd naar de mogelijkheden van BricsCAD? Probeer dan BricsCAD 30 dagen gratis via deze link, of bezoek één van onze BricsCAD Breakout Sessies.