Laagste prijsgarantie
Onafhankelijk advies
Nederlandse support
Klanten waarderen ons met 8.6/10
Share

Bricsys Digital Summit en BricsCAD V21

Elk jaar rond deze tijd is het weer zover: de productexperts van Bricsys® betreden dan het podium om de verbeteringen, en innovaties van dit jaar en de nieuwe release te demonstreren. Vorig jaar vond dit event fysiek plaats in Stockholm. Dit jaar zijn we vanwege de huidige pandemie digitaal gegaan, wat betekent dat meer mensen dan ooit de kans hebben gehad om deel te nemen. In totaal schreven meer dan 2.800 geïnteresseerden zich in!

Live productdemo's, de lancering van BricsCAD® V21, echte Bricsys®-klanten, industrie partners, de Bricsys® Band en een speciale gast. Dat was Bricsys® Digital Summit 2020.

Ondanks het feit dat de meerderheid van het team dit jaar op afstand heeft gewerkt, is het niveau van innovatie en ontwikkeling voor BricsCAD® V21 ongekend en blijkt de kracht van het Bricsys®-team om de best mogelijke allround CADsoftware te leveren.

Als je de Bricsys Digital Summit hebt gemist, maak je geen zorgen: je kunt het terugkijken via deze link.

De Bricsys® Digital Summit

Het evenement werd gepresenteerd door Aryna Kharytonenka, de Bricsys Global Communications Manager. Aryna leidde ons met veel energie door de verschillende sessies.

aryna

Het thema van de dag: Bricsys® blijft zich inzetten om ervoor te zorgen dat BricsCAD® en Bricsys® 24/7 open en eerlijk blijven voor haar gebruikers.

Keynote Session: Delivering on the Promise of DWG

De eerste spreker van het event was Mark Van Den Bergh, Bricsys® COO, die begon met een belofte aan alle BricCAD gebruikers:

Vandaag lanceren we BricsCAD® V21, de volgende grote release van ons flagship-product. BricsCAD® V21 levert honderden nieuwe functies, verbeteringen en fixes. Continue productontwikkeling is meer dan een marketing-slogan bij Bricsys®… We omarmen OpenBIM-standaarden en we begrijpen dat mensen werken in een multi-oplossingsomgeving. - Mark

mark

Het volgende op het programma was een verrassingsbezoek van een bekend gezicht: Ted Rossdale. Ted keerde terug voor een luchtig gesprek met Aryna, waar ze keken naar enkele "echte Ted Rossdales": Mazda Motor Company, Prototyp en StageCo.

IMG_1467-scaled

Product Simplificatie

Vervolgens kwamen de collega's in de Verenigde Staten aan de beurt. Hierbij kondigde Don het eerste grote nieuws van de dag aan: BricsCAD® V21 Productvereenvoudiging. Bricsys® wil het kiezen van de juiste versie van BricsCAD® gemakkelijker maken. Daarom heeft Bricsys® besloten om dit jaar het BricsCAD® productassortiment te vereenvoudigen.

BricsCAD® Classic is omgedoopt tot BricsCAD® Lite. BricsCAD® Platinum zal niet langer beschikbaar zijn, alle BricsCAD® Platinum features worden verplaatst naar BricsCAD® Pro. Dit is om het voor gebruikers gemakkelijker te maken om het juiste product te kiezen. BricsCAD® BIM, Mechanical en Ultimate licenties blijven ongewijzigd.

Een historisch restauratieproject met behulp van BricsCAD® en Bricsys® 24/7

resturation_project

We keerden toen terug naar Bricsys® HQ: Gent, België om te zien hoe BricsCAD® en Bricsys® 24/7 werden gebruikt in een real-world historisch restauratieproject op een nationaal monument: Patrimonial House, gebouwd in 1783. De restauratie van dit gebouw was een complex project waarvoor gewerkt moest worden met veel verschillende soorten verzamelde gegevens, externe referenties, bestandstypen, complexe technische specificaties en externe contractanten die op andere platforms werkten.

BricsCAD® is innovatieve, modern CAD

Ter afsluiting van de eerste sessie legde Tjerk uit hoe het BricsCAD®-ontwikkelingsteam werkt om BricsCAD® compatibel te houden met de meeste grote CAD-softwarepagina's, terwijl de gebruikers nog steeds op de eerste plaats komen: de tijd die je aan repetitieve taken besteedt verminderen en de productiviteit verbeteren.

tjerk

Als je naar de CAD-markt in het algemeen kijkt zie je dat er een paar grote spelers op de markt zijn. Je ziet zelden dat bestaande functionaliteit herontworpen wordt, je hebt gewoon laag na laag extra complexiteit. Het doel van BricsCAD® is om de creativiteit van de gebruikers te verhogen en niet om de complexiteit van het product te vergroten - Tjerk

BricsCAD® Core session: Stel je voor: ongelimiteerde design mogelijkheden – BricsCAD® V21

Terug in de mainroom was het tijd voor de laatste ontwikkelingen voor BricsCAD® V21 Core. "Er valt zoveel te ontdekken in V21, je zult het zien" - beloofde Jan met een glimlach. En hij had gelijk! Diverse innovaties werden gepresenteerd. 

chi-yan

Wat is nieuw voor 2D tekenen?

parametric-blocks

De functionaliteit van parametrische blokken is versterkt in BricsCAD® V21 met een hele blockspecifieke toolset, inclusief: VISIBILITYSTATES, PARAMETRICBLOCKIFY en SETBYLAYER-opdrachten, plus verbeteringen aan het Properties Panel.

Move Guided
Een andere coole, nieuwe functionaliteit is MOVEGUIDED, geënt op het succes van COPYGUIDED, wat vorig jaar is geïntroduceerd. Het verplaatst op intelligente wijze details naar andere, vergelijkbare locaties met behulp van geleidingsgeometrie en herstelt automatisch eventuele achtergelaten lijnen en arceringen.

move_guided

Healing tools
Het team introduceerde ook enkele tools om tekeningen automatisch op te schonen. De nieuwe OPTIMIZE-opdrachttool corrigeert veelvoorkomende 2D-tekenfouten, zoals slecht uitgelijnd lijnwerk, terwijl de langverwachte, SIMPLIFY-opdracht het aantal onnodige hoekpunten in polylijn aanzienlijk vermindert en de grootte van tekeningen verkleint.

Nog meer
Er zijn nog meer coole functies aangekondigd, maar er was geen tijd om deze allemaal te tonen.

Wat is nieuw voor 3D modelleren?

We verbeteren voortdurend de Direct Modeling-engine van BricsCAD® om in recordtijd meer complexe geometrie te creëren, die ook nog eens nauwkeuriger is. In V21 hebben we meer toegevoegd dan alleen nieuwe modelleringsfuncties - we hebben ook delen van onze modelleringskern aangepast om waar mogelijk beter gebruik te maken van multi-threading. - Jan

Verbeterde meshes
Er zijn extra mesh-eigenschappen toegevoegd aan het eigenschappenvenster en je kunt meshes naar solids converteren met het CONVTOSOLID-commando. Bovendien is de import van SketchUp-bestanden aanzienlijk verbeterd.

Improved-displaying-of-mesh-geometry

Filet & Chamfer
In BricsCAD® V21 kun je nu asymmetrische filets en afschuiningen maken. Het bewerken van filets is ook eenvoudiger geworden met verbeteringen in het bewerken van de radius.

 Create-assymetric-constant-chamfers

3D geometry-driven constraints
Een van de grote verbeteringen is 3D geometry-driven constraints. Hiermee kun je nog steeds volledig vrij modelleren in model space.

Verbeteringen in de manipulator
De manipulator heeft ook extra functionaliteit gekregen, om dit te ervaren kun je het beste BricsCAD V21 downloaden

Preserve-connections-during-rotations2

Civil design

Chi-Yan demonstreerde het Civil-gedeelte door een TIN-oppervlak te maken van meerdere bestanden, met een clip boundary en een rasterafbeelding er bovenop te plaatsen. Allemaal razendsnel en gebruiksvriendelijk!

corridors

Creëer corridors voor het ontwerp van civiele wegen
Met de nieuwe Corridor-modelleringsfunctie kun je lineaire infrastructuren, zoals wegen en bruggen, ontwerpen met een polyline profielsjabloon.

Evenwichtsbeoordeling
Combineer dit met het BALANCEGRADING-commando om de snij- en vulvolumes van de TIN-sortering te berekenen.

Civil 3D-import
Je kunt nu ook in één bewerking meerdere civiele entiteiten maken vanuit een externe Autodesk Civil 3D-tekening met het nieuwe CIVIL3DIMPORT-commando.

Pointcloud

Prestatieverbeteringen
Piet begon met goed nieuws: puntenwolkenimport voor BricsCAD® V21 is meer dan x5 sneller, dankzij multi-thread puntenwolkverwerking.

Bubble Views
BricsCAD® V21 introduceert ook pointcloud Bubble Views. Klik op de ballon om een pop-upvenster te openen en een scannergedeelte te bekijken. Ze vormen ook de basis voor het automatisch maken van geometrieën.

PointcloudProjectsection-screenshot

Scan-to-BIM
Vorig jaar is het Scan-to-BIM-initiatief met Leica Geosystems aangekondigd en we zijn verheugd te kunnen zeggen dat er echte stappen zijn ondernomen om het te realiseren! In BricsCAD® BIM V21 kun je nu automatisch verdiepingen detecteren, 3D-geometrie genereren en 2D-plattegronden, 2D-lijnen en rasterafbeeldingen rechtstreeks vanuit een puntenwolk maken.

BricsCAD® BIM-sessie: Bricsys® design-first pad naar Building Information Modelling

Tijdens deze demo zagen we hoe het BricsCAD® BIM-team van pure geometrie naar BIM-model ging en LOD toevoegde zonder helemaal opnieuw te hoeven beginnen. Hun doel was om te demonstreren hoe BricsCAD® BIM de "gebroken workflow" van andere BIM-oplossingen kan herstellen.

#1 Conceptual design

Jacob begon met het gebruik van directe modelleringstools, samen met een aantal innovatieve LISP-routines en een slim gebruik van aanpasbare, door de gebruiker te definiëren hoeveelheden.

conceptual-design

 #2 Informatie toevoegen aan je BIM-model

Hnet-image

Prestatieverbeteringen
Daarna gingen ze over naar een echt voorbeeld van een BIM-model: het Kentucky Event Center, gemaakt met de industriële partners bij HOK. Ook al was dit een complex bestand, Jacob was in staat om het model te openen en direct door de tekening te navigeren, omdat Xrefs nu op de achtergrond laden.

Met de terugkeer van een aantal oude BricsCAD® A.I. favorieten, demonstreerde het team hoe de LOD van een BIM-model in BricsCAD® snel kan worden verhoogd zonder te hermodelleren. 

# 3 Bouwdocumentatie

Aangepaste BIM-documentatiesjablonen
Bij het ontwerpen van gebouwen draait het niet alleen om 3D-modellering! In BricsCAD® BIM V21 kun je je eigen aangepaste BIM-documentatiesjablonen maken om automatisch sheet sets te genereren, in verschillende stijlen, voor verschillende fasen van het project. BIM-tags hebben ook een revisie gehad!

Typed-Plans_Drawing-Customisation

# 4 Visualisatie

Natuurlijk is een architectonische ontwerppresentatie niet compleet zonder 3D-weergave van hoge kwaliteit. De BricsCAD® BIM V21 Twinmotion Integration is een mooie aanvulling op de reeds bestaande rendermogelijkheden met Enscape. Het team liet een voorbeeld zien van enkele fotorealistische, bewegende weergaven, rechtstreeks gemaakt vanuit het BIM-model zelf.

TM_Assets

# 5 Samenwerking

Workflow voor meerdere gebruikers
Bricsys is ook de samenwerking niet vergeten! BricsCAD® BIM V21 introduceert een multi-user workflow die is gebaseerd op GIT-versiebeheer en bovenop DWG is gebouwd.

Bestandsformaten
Groot nieuws voor ingewijden in de BIM-wereld: je kunt nu RFA- en RVT-bestanden rechtstreeks in BricsCAD® BIM V21 importeren!

De visie van BIM SDK
Bricsys® is een van de oprichters van de ODA. NeilPeterson, de President van ODA, gaf de visie rondom de BIM SDK.

BricsCAD® Mechanical: Assembly Design, Sheet Metal en Documentatie

3uRKlqQN6XAKfB

Voor BricSCAD® Mechanical V21 bouwde het team een volledig parametrisch vulstation voor brouwerijen in BricsCAD® Mechanical. Dit werd geopend met een animatie die gemaakt is met het animation pane, zoals vorig jaar geïntroduceerd voor BricsCAD® Mechanical V20. Het model bestond uit zo'n 3000+ onderdelen, waarvan 500 uniek waren en de hele montage, geïnspireerd door het Maltese kruismechanisme (Geneva-aandrijving), werd helemaal opnieuw opgebouwd met BricsCAD® Mechanical V21!

Sheet metal
Het team begon met het gebruik van direct modelingtools om een solid of "poor sheet metal" te maken en dit vervolgens om te zetten in sheet metal. Dat bracht ons meteen bij de nieuwe functies.

Sheet metal properties per body
In BricsCAD® Mechanical V21 kun je sheet metal properties, zoals dikte, per body toewijzen.

Sheet-metal-properties-per-body

Junctions
Daarna zagen we de nieuwe tool voor T-verbindingen. Hiermee kun je plaatstalen flenzen met T-verbindingen verbinden. T-verbindingen kunnen worden gemaakt tussen twee solids, die elkaar niet eens hoeven te raken. Of je kunt het gebruiken op één solid om deze te splitsen.

Sheet-metal-with-T-connected-flanges

Tabs-and-slots voor lofted bends
Je kunt nu de vorig jaar geïntroduceerde tab-functie gebruiken langs gebogen randen en met de nieuwe T-splitsingsfunctie.

Plaatwerk conversie
Voor BricsCAD® Mechanical V21 worden tijdens de conversie van plaatwerk op intelligente wijze knooppunten toegewezen om ontvouwen mogelijk te maken, en verder worden afschuiningen automatisch gedetecteerd van fillets. Ook bochten met een straal van nul worden automatisch herkend.

Pipe design
Voor pipe design is er een nieuwe toolset beschikbaar voor BricsCAD® Pro V21-gebruikers en hoger. Dit maakt piping in BricsCAD nog makkelijker en intelligenter. 

 New-Standard-Parts-for-piping

Nieuwe Parts Library
De onlangs verbeterde Standard Parts Library bevat 182 nieuwe pijponderdelen die voldoen aan Duitse, Amerikaanse en internationale normen. De onderdelen zijn parametrisch en er is een nieuwe set commando's toegevoegd zodat onderdelen zich tijdens het invoegen automatisch aanpassen aan andere onderdelen die al in de tekening staan.

2D Drafting

Splits drawing views op
In BricsCAD® Mechanical V21 kun je nu tekeningaanzichten van lange onderdelen en samenstellingen (zoals buizen) opsplitsen in verkorte aanzichten met VIEWBREAK. Geen belachelijk lange weergave of handmatige bewerking meer nodig!

Break-down-drawing-views

Geavanceerde BOM Manager

Voor BricsCAD® Mechanical V21 heeft de BOM (Bill of Materials) Manager nieuwe functionaliteiten zoals: aangepaste kolommen, geavanceerde kolomfilters, aggregatie per parameter en vele andere om je te helpen de informatie te krijgen die je nodig hebt.

Advanced-BOM-Manager

Assembling/ Disassembling Animaties

Ter afsluiting gaf Ekaterina Filippova een demonstratie van hoe je het BricsCAD® Mechanical Animation Panel, geïntroduceerd bij BricsCAD® Mechanical V20, kunt gebruiken om de parameters en beperkingen in een model te animeren.

2_bwp

Introductie van Bricsys® 24/7

Het eerste nieuws van de dag was dat de Bricsys® cloud-oplossing is hernoemd:

Bricsys® 24/7 voor Design Teams (vorig jaar gelanceerd) is nu BricsCAD® Cloud. Bricsys® 24/7 voor Project Collaboration is teruggekeerd naar de oorspronkelijke naam Bricsys® 24/7.

247-interface

BricsCAD® Cloud is een BricsCAD®-gebruikersproduct dat wordt gebruikt om tekeningen op te slaan en te delen vanuit BricsCAD®.

Bricsys® 24/7 wordt gebruikt als een Common Data-omgeving met als doel het beheren van documenten in en rond AEC-projecten.

BAM-casestudy: Digital Construction

Tot slot kwam een echte Bricsys® 24/7 gebruiker aan het woord: Martine Deloz, zij werkt in het Digital Construction team bij BAM Belgium.

bam

Koninklijke BAM Groep is een bouwconcern met circa 20.000 medewerkers en 9 bedrijven, actief in 9 Europese landen en andere locaties wereldwijd.

Momenteel heeft BAM Belgium 170 projecten lopen op Bricsys® 24/7 en 3.400 actieve gebruikers.

Ze schetste enkele van de voordelen van 24/7 gebruik en merkte op dat wanneer Bricsys® 24/7 niet voldoet aan de behoeften van BAM, ze de mogelijkheid heeft om rechtstreeks met de producteigenaren van Bricsys® te praten. Zij helpen dan bij het creëren van een oplossing op maat. 

De toekomst van Bricsys® 24/7

Jens Akkermans (Product Owner van Bricsys® 24/7) kondigde zijn plannen voor de toekomst van Bricsys® 24/7 aan:

  • Usability
  • Interoperability
  • Cloud diversificatie
  • Virtual reality

 

Met dit onderdeel kwam een eind aan de eerste (online) Bricsys Digital Summit. Heb je naar aanleiding hiervan nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op!