Laagste prijsgarantie
Onafhankelijk advies
Nederlandse support
Klanten waarderen ons met 8.6/10
Share

5 shortcuts die iedere CADgebruiker zou willen hebben

In deze blog vind je een overzicht van 5 shortcuts die elke CADgebruiker zou willen hebben. En het mooie is: ze bestaan al in BricsCAD!

Top 5 shortcuts

Select Overlapping Objects

Om overlappende objecten in BricsCAD te selecteren, hoef je alleen maar over de entiteit (object) te bewegen en op de Tab-toets te drukken. Makkelijk toch? Geen gedoe met selectie-instellingen voor fietsen of pop-upvensters.

select

De manipulator

Wil je een entiteit (object) roteren, schalen, verplaatsen, kopiëren en spiegelen, allemaal in één opdracht? Dan heb je The Manipulator nodig!

Gebruik de gele balken om te bewegen, de gele boog om te draaien, de pijlen om te spiegelen en te schalen en druk op de C-toets tijdens acties om te kopiëren. Gebruik de grijze ballen “de handvatten” om de manipulator te verplaatsen.

manipulator-1

De Quad

De Quad; denk aan het rechtsklikmenu, maar supercharged! De Quad verschijnt automatisch onder de muiscursor wanneer je de muisaanwijzer over een tekenelement (object) beweegt, of je kunt het openen door er met de rechtermuisknop op te klikken, zelfs als er niets is geselecteerd.

Als je toch liever gebruik maat van het traditionele 'rechter muisknopmenu', dan kun je het openen door de rechterklik iets langer dan normaal ingedrukt te houden.

Zet de Quad aan en uit in de statusbalk rechtsonder of druk op de F12-toets.

quad

Simplify

Gebruik SIMPLIFY om het aantal hoekpunten in polylijnen en arceergrenzen te verminderen zonder de algemene vorm te veranderen. Vereenvoudigde entiteiten zijn gemakkelijker te manipuleren en kunnen de bestandsgrootte aanzienlijk verkleinen.

simplify

Dynamic UCS

Soms hoef je het UCS maar voor één commando te wijzigen, dan wil je dat alles weer terug gaat zoals het was. Met BricsCAD is het net zo eenvoudig als het indrukken van de Shift-toets.

Zorg er eerst voor dat DUCS is ingeschakeld (rechter benedenhoek). Start vervolgens eenvoudig een commando, beweeg je muis over een face en druk op Shift. Het UCS blijft gedurende de opdracht aan die face vastzitten. Zodra de opdracht is voltooid, keert alles terug naar de manier waarop het was.

 3d

Naast het bovenstaande geeft BricsCAD je de mogelijkheid om de UCS automatisch uit te lijnen met 2D-elementen! Dat is een enorme tijdwinst! Zorg ervoor dat de UCSDETECT-waarde is ingesteld op 2.

Stel voor zowel automatische 3D- als 2D-detectie de waarde UCSDETECT in op 3.

Als je wilt dan kun je de UCS nog steeds voor een langere duur instellen met de opties UCS> Face en UCS> Entity.

Schakel Dynamic UCS in en uit met de F6-toets.

2D

 Credits: dit is de Nederlandse vertaling van deze blog van Bricsys, de makers van BricsCAD.