Laagste prijsgarantie
Onafhankelijk advies
Nederlandse support
Klanten waarderen ons met 8.6/10
Share

3D muis voor iedere 3D CAD gebruiker

Het gebruik van de 3D muis in een 3D Engineerings-omgeving levert ergonomische voordelen, financiele voordelen en tijdswinst op. Meer nog dan ik had verwacht. Daarnaast werk je met meer plezier, want je bent meer tijd bezig met je ontwerp en minder met "besturen" van je model.

3D muis, voor wie?

Iedereen die in een engineeering-omgeving werkt is tegenwoordig bezig met digitale 3D modellen, ongeacht of het nu AutoCAD, Inventor, Revit, SketchUp of BricsCAD is. Om goed te kunnen werken moet je dus als het ware het digitale 3D model in je hand kunnen pakken om het om te draaien en op verschillende manieren te bekijken. En dit is wat je primair doet met een 3D muis.

Wat kan een 3D muis eigenlijk?

Met een knop in je hand maak je de natuurlijke beweging om je model in 6 richtingen te bewegen.

  • omhoog-omlaag
  • rechts-links
  • naar voor-naar achter
  • roteren
  • Kantelen naar voor-naar achter
  • Kantelen rechtsom-linksom

2. commando’s geven


Afhankelijk van het model heb je 2 tot meer dan 20 toetsen om functies uit te voeren.
Je kunt b.v. direct naar bepaalde views gaan (Top, Front, etc.),  selectie of tekencommando’s uitvoeren.

3. slim werken

De 3Dconnexion muis komt met een stuk software, waarmee bijvoorbeeld na een klik een menu op het scherm verschijnt, afhankelijk van wat je aan het doen bent. Ben je aan het bewerken, dan verschijnt in een cirkel een aatal commano's die je opstart door er alleen maar overheen te gaan.

Hoe werkt dat dan?

Rechtshandigen nemen de "gewone" muis in je rechterhand  en in de ander hand de 3D muis. De 3D muis vervangt voor een groot deel het toetsenbord door alle mogelijkheden van de 3D muis en de bijbehorende software. Hierdoor zul je de linkerhand niet meer continue bij het toetsenbord hebben. Voor linkshandigen werkt dit andersom natuurlijk.

Ergonomie is belangrijk

Door de intensieve manier van werken met 3D modellen, hebben veel CAD ontwerpers last van lichamelijke klachten tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden.  Ongemakken aan de pols, handen of armen heeft een negatieve invloed op je prestaties en werkplezier.
Duidelijk is, dat het belangrijk is om comfortabel met je 3D CADsoftare te kunnen werken. 3D Connexion muizen verbeteren de werkhouding aanzienlijk. Zonder 3D muis wordt de rechterhand/pols/arm intensief belast om middels erg veel klikken het 3D model te bewegen en te zoomen.
De linkerhand is continue bezig met het intoetsen van "pan" en "zoom" en andere commando's vaak sneltoetsen op het toetsenbord. Deze zich uur na uur herhalende handelingen van toetsen en klikken veroorzaken een overmatige spanning en kunnen op den duur leiden tot serieuze blessures en aandoeningen, de bekende muisarm.
Dit leidt dan weer tot trager werken, fouten, en minder plezier in je werk.
Dit probleem is te verminderen door regelmatig verschillende spieroefeningen te doen. Let ook altijd op een goede werkhouding, zodat rug, armen, pols en handen minimaal belast worden.
Maar er is nog een andere oplossing: de 3D muis!

Werk comfortabel en sneller met een 3D CAD muis

Het gebruik van een gewone muis en een 3D muis zorgt ervoor dat je de gewone muis gebruikt om te navigeren in de CAD software en niet meer voor zoomen en verplaatsen van de 3D model.
De andere hand wordt gebruikt voor het zoomen en verplaatsen van het 3D model.
En alle commando's met je toetsenbord?
Die geef je met je gewone muis via de commando's op je scherm, maar ook met je 3D muis met de beschikbare functieitoetsen en de intelligente software die de juiste commando's toont op je scherm en activeert door er overheen te gaan.
Hierdoor ontstaat een meer ontspannen werkhouding. Je werkt hiermee dus comfortabel en sneller. De belasting op je handen en polsen is nu beter verdeeld en ben je gezonder bezig.
Het gebruik van je muis wordt tot bijna 50% gereduceerd zodat de kans op een muisarm (RSI) veel minder wordt.

Terugverdientijd

Naast de ergonomische voordelen is het boventien voordelig om met een 3D muis te werken. Fraunhofer heeft hiervan een onderzoek gedaan, waarbij de tijd om een werkstuk te maken zonder en met 3D muis een tijdswinst opleverde van wel 28%!!
Een rekenvoorbeeld:
Stel dat in een praktijksituatie de tijdwinst 20% zal zijn, i.p.v. de geteste 28%.
En dat je 3 uur per dag met je 3D CADsoftware aan het werk bent met een 3D muis van € 400,-.
Je verdient dan 0,6 uur per dag terug (36 min).
Met een uurtarief van ca € 35,- (was dit maar je salaris) betekent dit € 21,- per dag.
In 19 dagen is je 3D muis dus terug verdiend!

Het bewijs

Fraunhofer is een onafhankelijk instituut dat testen uitvoert en een rapport hierover publiceert. Ze geven een reele weergave over zowel het ergonomisch gebruik als de productiviteit van 3D muizen.
Download hier dit rapport: Fraunhofer_Test_Report_of_3D_Mice

Inwerktijd

Het gebruik van een 3D-muis vraagt in het begin de nodige oefening, omdat het onwennig is om met 2 muizen te werken. Dus gun jezelf een weekje om te wennen. Maar voor je het weet ben je er heel handig in en zorgt dit voor een hogere productiviteit, met meer plezier en met minder moeite.

Wie is 3Dconnexion?

3Dconnexion is de maker van 3D muizen. Ze zijn wereldwijd de marktleider in deze 3D-muizen en ze betekenen voor de 3D-ontwerpers, maar ook in de wereld van de animatie en modellering een revolutionaire manier van werken.

Verschillende uitvoeringen
Natuurlijk zijn er verschillende uitvoeringen beschikbaar, vanaf een klein model die je mee onderweg neemt tot een uitgebreid model met een groot aantal functietoetsen.