Laagste prijsgarantie
Onafhankelijk advies
Nederlandse support
Klanten waarderen ons met 8.6/10
Share

De toekomst van het DWG formaat

Autodesk is in 1982 gestart met het programma AutoCAD en daarmee ook met het bekende DWG formaat voor de opslag van je tekeningen. Wat is de toekomst van dit AutoCAD DWG formaat? Kunnen we tekeningen blijven uitwisselen? Blijft het zijn waarde behouden? Wat zou er gebeuren als Autodesk stopt met het DWG formaat?

De waarde van het DWG tekenformaat

We staan er niet iedere dag bij stil, maar al meer dan 30 jaar worden AutoCAD tekeningen gemaakt. Er is dus ongelooflijk veel informatie opgeslagen. En die informatie vertegenwoordigt weer een grote waarde.
Er is ooit berekent dat iedere tekening zo’n € 2.000,- vertegenwoordigt.
Heb je al eens bekeken hoeveel tekeningen er in jouw bedrijf gemaakt zijn? Je moet er niet aan denken als Autodesk zou stoppen met AutoCAD…

Uitwisselen van tekeningen

Over de gehele wereld worden tekeningen uitgewisseld. Enerzijds tussen AutoCAD en AutoCAD LT pakketten, maar anderzijds ook tussen verschillende softwarepakketten van andere leveranciers van CAD software.
Hierdoor is het mogelijk om over de gehele wereld je ontwerpinformatie te delen en te ontvangen. AutoCAD tekeningen worden ook vaak gebruikt als basis voor andere ontwerppakketten.

DWG is de standaard

Autodesk is de maker van het DWG formaat voor het uitwisselen van ontwerp en tekening gegevens. Betekent dat ook dat Autodesk kan beslissen om er mee te stoppen?

Het DWG bestandsformaat dat door Autodesk is gemaakt, is een wereldwijde standaard geworden. Elke CAD-leverancier, maar ook bedrijven in disciplines zoals technische illustraties en geografische informatiesystemen (GIS) gebruiken het DWG formaat. En als dit niet het originele formaat is, dan is er altijd een mogelijkheid om een export te maken naar het DWG formaat. (Eventueel via DXF formaat).
Autodesk beslist nog steeds hoe en of  het DWG zal veranderen. Maar in de laatste jaren zijn haast geen  wijzigingen meer doorgevoerd.

Vergelijk het met het DOC, XLS of PDF formaat. Ook deze bestandsformaten worden over de hele wereld gebruikt. Heel veel bedrijven zijn hier van afhankelijk.  De bestandsformaten zijn te belangrijk geworden om er mee te stoppen door de makers zoals Adobe en Microsoft. Dit betekent dat het niet meer afhankelijk kan en mag zijn van de maker.

Vanaf het begin was het DWG-formaat al uitbreidbaar, waardoor anderen eigen applicaties kunnen maken en nieuwe gegevens kunnen toevoegen. Deze uitbreidbaarheid is een van de redenen waarom AutoCAD zo succesvol is geworden, het is ook de reden dat DWG een populair CAD-formaat blijft. CAD-ontwikkelaar Bricsys bouwt bijvoorbeeld een 3D BIM-engine met DWG in plaats van een eigen CAD formaat te maken.
Hexagon heeft met CADWorx (toonaangevende applicatie voor process en powerplants) ook op DWG gebaseerde software gemaakt.

De toekomst van DWG is gewaarborgd

Wat is er gedaan om het DWG formaat te waarborgen? Veel software ontwikkelaars hebben zich aangesloten bij  “Open Design Alliance”. Dit bedrijf heeft het DWG formaat ontleedt en vastgelegd en is overgegaan naar het uitbreiden van de mogelijkheden met nieuwe functies die niet door Autodesk worden geleverd.

OpenDesign AllianceDWG wel 100 jaar gewaarborgd

Deze alliantie heeft een commitment om onder andere het DWG formaat voor minimaal 100 jaar te ondersteunen. Dit betekent dat de komende generaties gebruik kunnen blijven maken van dit tekenformaat en dat je ontwerpdata simpelweg zijn waarde kan blijven behouden.

Conclusie

Het maakt niet uit met welk software-pakket je werkt, zolang de software het DWG formaat ondersteunt.
Je kunt ook in de toekomst blijven werken met het DWG formaat. Het zal niet verdwijnen en je gegevens zijn altijd te bekijken en te bewerken.