Gefeliciteerd met je SketchUp Pro-subscription! We hopen dat je er veel plezier van zult hebben. Op deze pagina lees je stap voor stap hoe je met je licentie aan de slag kunt.

1. SketchUp Downloaden

Op deze pagina kun je SketchUp Pro downloaden. Je kunt hier kiezen tussen de macOS versie of de Windows versie. Bovenaan vind je de meest recente versie van SketchUp Pro.

Je vindt op deze pagina tevens de downloads voor de aanvullende Extensions die voor SketchUp beschikbaar zijn. Je hoeft hier niets mee te doen als je alleen een Subscription op SketchUp Pro heeft en (nog) geen aanvullende Extensions heeft aangeschaft. Je kunt ze uiteraard wel vrijblijvend proberen en later in onze shop aanschaffen!

2. SketchUp Installeren

De volgende stap is het installeren van het bestand wat u heeft gedownload. Hieronder wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen voor uw specifieke Operating System.

SketchUp Pro installeren op een Windows PC

Je moet ingelogd zijn als de normale gebruiker in Windows. Selecteer het installatiebestand met de rechtermuisknop en kies dan voor ‘Uitvoeren als Administrator. Kies de installatieschijf (standaard de C: drive) en de taal en vervolg het installatieproces. Je moet de computer na het installeren van software even opnieuw opstarten.

In de onderstaande video wordt uitgelegd hoe je SketchUp Pro Installeert op je Windows PC

SketchUp Pro installeren op een Mac

Het gedownloade bestand kan nog ingepakt zijn (met de extensie .zip). Dubbelklik erop om dit uit te pakken. Dubbelklik op de installatieschijf (extensie .dmg). Er verschijnt een venster met daarin het SketchUp logo en de Applications map. Sleep nu het SketchUp icoontje in die van de Applications map. Geef toestemming tot de bestanden als daar om wordt gevraagd.

In de onderstaande video wordt uitgelegd hoe u SketchUp Pro Installeert op macOS

 

3. SketchUp Activeren

Je SketchUp Pro Subscription is een abonnement en hiermee heb je toegang tot SketchUp Pro voor een bepaalde periode. De licentievorm behoort aan één persoon toe en mag NIET met anderen gedeeld worden. De licentiehouder (jijzelf, in dit geval) mag wél verschillende apparaten activeren; er wordt onderscheid gemaakt tussen computers, mobiele apparaten en Virtual / Mixed Reality brillen en voor elk type apparaat maar twee keer. Bijvoorbeeld voor desktop op kantoor en laptop voor thuis of klantbezoek. Daarnaast heb je ook toegang tot Augmented Reality op je telefoon of tablet en kun je je modellen in Mixed of Virtual Reality bekijken met een Hololens of Oculus Rift!

Je activeert SketchUp met een account (Trimble ID) welke gebonden is aan je e-mailadres. Je activeert het NIET met een serienummer.

4. SketchUp Opstarten

SketchUp Pro opstarten op een Windows PC doe je door dubbel te klikken op de snelkoppeling die automatisch op je bureaublad staat na het installeren van SketchUp Pro.

Op macOS start je SketchUp Pro door de programmamap “SketchUp 20xx” op te zoeken in de map ‘Apps’ (druk de toetsen in: SHIFT+CMD+A in de Finder). Open de map en dubbelklik op de iconen om de programma’s SketchUp ProLayOut of StyleBuilder te starten. Je kunt de iconen ook naar je Dock slepen zodat je ze snel tot je beschikking hebt.

 

5. Welke tools zijn allemaal inbegrepen bij uw SketchUp Pro Subscription?

SketchUp Pro is meer dan alleen je persoonlijke professionele 3D-ontwerpgereedschap. Met uw SketchUp Pro subscription heb je alles in huis gehaald om je projecten met vertrouwen vooruit te helpen.

Naast SketchUp Pro krijg je u tevens toegang tot de analyse-, projectbeheer- en documentatietools die onderdeel zijn van je Subscription en die naadloos kunnen aansluiten op uw SketchUp Pro workflow.

 

De volgende tools zijn in ieder geval ingebrepen:

PreDesign is dé online onderzoekstool voor het eerste ontwerpstadium. Deze tool biedt ontwerpers van o.a. gebouwen en buitenruimten alle informatie die ze nodig hebben om invloeden van het klimaat op de juiste manier in hun eerste concepten te verwerken.

LayOut is een extra applicatie die bij SketchUp Pro meegeleverd wordt. Hiermee maak je in een handomdraai professionele presentaties van je SketchUp Pro modellen. Met LayOut kun je SketchUp Pro modellen in meerdere aanzichten op een sjabloon (bv. je huisstijl) plaatsen en voorzien van grafische elementen zoals titels, pijlen, patroonvullingen, logo’s en foto’s om af te drukken of voor schermpresentaties.

StyleBuilder is een losse applicatie waarmee je je eigen sketchy-edge stijl kunt creëren.Gebruik je favoriete pen, potlood of stift en scan de lijnen in. StyleBuilder zal deze lijnen dan weer omzetten in SketchUp-lijnen, waardoor je een compleet eigen stijl creëert!

3D Warehouse biedt toegang tot miljoenen 3D modellen die gecreëerd zijn in SketchUp (Pro) en die gratis en direct in dit 3D ontwerpprogramma te gebruiken zijn. Van wereldberoemde gebouwen tot bekende automodellen; je kunt het zo gek niet bedenken, of het staat er wel op. De aanwezige 3D modellen zijn door en voor gebruikers van SketchUp Pro gecreëerd. Neem een kijkje op het 3D Warehouse.

Het Extension Warehouse is de juiste plek voor het toevoegen van extra functionaliteit aan SketchUp (Pro)! In het Extension Warehouse kun je meer dan 400 plugins downloaden om SketchUp (Pro) volledig naar uw hand te zetten. Neem een kijkje op het Extension Warehouse. Veel van de extensions zijn verkrijgbaar via onze webshop. 

SketchUp Viewer geeft je toegang tot je 3D modellen, op welke plek dan ook. Op je desktop, laptop, mobiel, tablet of zelfs VR of AR-bril: je kunt altijd je 3D modellen bekijken, laten bekijken of op een interactieve manier presenteren!

SketchUp for Web is een versimpelde versie van SketchUp die je in een webbrowser kunt gebruiken. SketchUp for Web heeft een eenvoudige interface en stelt je in staat om snel een idee in 3D te schetsen zonder dat je hier meteen SketchUp Pro voor hoeft op te starten (of toegang heeft tot SketchUp Pro).

Trimble Connect is een samenwerkingsplatform in de Cloud die de juiste mensen op het juiste moment met de juiste gegevens verbindt. Hierdoor is men beter geïnformeerd, kan besluitvorming sneller plaatsvinden en wordt de efficiëntie van het project verbeterd.