1 Voronator

Voronator is een gratis online tool die elk object omzet in een Voronoi solid. Dit zijn typische honingraatachtige structuren. Upload gewoon je model, wacht een minuut en download de ‘voronoirized’ solid. Exporteer CAD-bestand naar .stl om deze tool te gebruiken. Het geproduceerde bestand zal een .ply-bestand zijn.

2 Meshconvert

MeshConvert.com is een handige gratis, online tool om mazen te converteren naar .stl-, collada-, .obj- of .ply-formaten.

 3 BricsCAD Shape

BricsCAD Shape is een gratis modelleer tool waarbij je snel en makkelijk je ideeën om kunt zetten in een 3D model. Het is volledig .dwg compatibel,  importeert en exporteert naar een groot aantal formaten en is super gebruiksvriendelijk. Download BricsCAD Shape via deze link.

4 ODA File Converter

De Open Design Alliance heeft een gratis tool om .dwg-bestandsversies te converteren. Deze tool is gebaseerd op dezelfde kerntechnologie die binnen BricsCAD zit. Het kan ook .dwg converteren naar .dxf, een veelgebruikte indeling voor het besturen van eenvoudige werktuigmachines.

5 Slicer Fusion 360

Autodesk® Slicer Fusion 360 ™ is gratis en kan als zelfstandige toepassing worden gebruikt. Het snijdt automatisch 3D-modellen klaar voor lasersnijden of CNC-bewerking. Het converteert ook 3D-solids naar low poly, origami-achtige objecten en toont zelfs geanimeerde montage-instructies.

6 Meshlab

MeshLab is een open-sourceprogramma dat specifiek is ontworpen voor het bewerken, opschonen, helen, inspecteren, renderen, structureren en converteren van 3D-mazen. Het komt ook met een aantal handige hulpmiddelen om puntenwolken om te zetten in mazen. Exporteer je CAD-modellen naar .stl om ze in MeshLab te kunnen importeren.

7 Free Lisp Commands

De laatste op deze lijst is Lee Mac Programming. Wil je LISP gebruiken, maar vind je het niet leuk om je eigen code te schrijven? Dan heb je geluk! Ga naar Lee Mac Programming, waar ze 100 gratis LISP-codes hebben, klaar om te downloaden en te gebruiken in bijvoorbeeld BricsCAD!

Credits: deze blog is de Nederlandse vertaling van de oorspronkelijke blog van Bricsys, de makers van BricsCAD.